Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Tribunal u Hagu pokazao da ostaje pri satanizaciji Srba i da današnja presuda Žalbenog vijeća generalu Ratku Mladiću predstavlja farsu i političku odluku.

Dodik je istakao da se kontinuirana nepravda i stereotip o krivici Srba proteže i kroz ovu farsu u Hagu.

“Naša očekivanja i optimizam, koja su išla ka tome da se uvaže činjenice i da se bude ravnomjeran i ravnopravan u pogledu osuđivanja onih koji su počinili zločine, apsolutno su izgubljena”, rekao je Dodik za RTS.

On je napomenuo da je u proteklom ratu poginulo 29.000 Srba, što je stradalih oko 30 odsto prema popisu, a da presude za zločine koji su počinjeni nad Srbima ne prelaze ukupno dva odsto.

Dodik je rekao da je tendencija da tribunal piše svoju istoriju i istinu i da ostane pri sastanizaciji Srba, dodajući da su pojedini na Zapadu napravili karijere na satanizaciji Srba, i da je njihov uticaj veoma jak.

Govoreći o predstojećoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Dodik je rekao da ambasador BiH u UN Sven Alkalaj želi neovlašteno da govori na sjednici, da njegov nastup nije legalan, ni legitiman, jer nema saglasnost Predsjedništva BiH da to uradi i da je stav u takvim situacijama da se ne obraća.

Dodik je naglasio da Alkalaj želi da iznosi laži o srpskom narodu i Srbiji, da je o tome obavijestio Savjet bezbjednosti, te da će ako bude govorio to činiti u ime samo jedne strane, muslimanske, što podriva BiH, njenu suštinu i postojanje.

Što se tiče Srba i Srpske, kako je rekao, jedini ko je ovlašten da govori za njih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je ponovio da u Srebrenici nije bilo genocida, da desio zločin i da je izjavio saučešće porodicama svih stradalih na ovim prostorima.

On je naglasio da je tribunal u Hagu trebao da kazni zločine i pomiri narode, ali da pomirenje naroda nije uspjelo i da je ponižavajuće to da je samo dva odsto presuda za zločine nad Srbima.

“Nakon ovakvog ponašanja tribunala, narodi su još više udaljeni, a general Mladić postao je legenda što se tiče srpskog naroda i to se ne može spriječiti nakavim odlukama suda, niti bilo čim”, istakao je Dodik.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Izvor: ATV