Za sve one željne avanture i adrenalina na lokalitetu Zečiji kamen uređena je stijena za penjanje. Za amatere i za profesionalne sportiste na lokalitetu Gavrin Kalem uređena je velika trim staza, a na Mrakovici u krošnjama četinara na raspolaganju je “Avantura park Kozara”.

Priredila: Snježana TASIĆ

– Grad Prijedor ima veliki turistički potencijal zahvaljujući značajnim prirodnim bogatstvima od kojih posebno treba istaći planinu Kozaru i rijeku Sanu te brojna izletišta i prostore uređene za boravak turista koji pružaju mogućnosti za aktivan odmor.

Pješačenje, planinarenje, vožnja biciklom, lov, ribolov, plivanje, kampovanje, kao i uživanje u netaknutoj prirodi, samo je dio onoga što Prijedor nudi svojim posjetiocima.

PLANINA KOZARA I NACIONALNI PARK

Kozara je niska, ostrvska planina smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, omeđena rijekama Savom, Unom, Sanom, Gomjenicom i Vrbasom. Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1.000 metara nadmorske visine, Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom BiH.

U narodu je poznata kao “krajiška ljepotica” zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune.

S ciljem očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio planine Kozare, površine 3.907,54 hektara proglašen je Nacionalnim parkom 1967. godine.

Središnjim dijelom Nacionalnog parka “Kozara” dominira plato Mrakovice na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju kulturne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca ovog Nacionalnog parka.

Novija istorija kozaračkog kraja obilježena je događajima iz Drugog svjetskog rata. U znak sjećanja na poginule borce i antifašiste Kozare na Mrakovici je 1972. godine podignut Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej.

Na Memorijalnom zidu, u bronzi, izliveno je 9.921 ime boraca poginulih na ovom području tokom Drugog svjetskog rata. Fotografije i dokumenti koji svjedoče o stradanjima stanovnika ovog kraja, izloženi su u Muzeju.

Svojom visinom od 33 metra Spomenik, na simboličan način, predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Spomenik okružuju betonske kolone čime je predstavljen fizički pritisak neprijatelja na Kozaru.

Nacionalni park “Kozara” obiluje izvorima i potocima. Na području Parka nalaze se izvorišta gotovo svih većih potoka i rječica planine Kozare: Mlječanice, Crne rijeke – Vrbaške, Moštanice, Gračanice, Starenice, Kotlovače… Potoci su se duboko usjekli i stvorili strme i duboke doline.

Nacionalni park “Kozara” odlikuje se bogatstvom i raznolikošću životinjskog i biljnog svijeta gdje je ustanovljen impozantan biodiverzitet od oko 900 biljnih vrsta, među kojima se nalazi oko 30 vrsta rijetkih i ugroženih biljaka.

MJESTA ZA ADRENALIN I AVANTURE

Za sve one željne avanture i adrenalina na lokalitetu Zečiji kamen uređena je stijena za penjanje. Za amatere i za profesionalne sportiste na lokalitetu Gavrin Kalem uređena je velika trim staza, a na Mrakovici u krošnjama četinara na raspolaganju je “Avantura park Kozara”.

Tokom zime ljubiteljima skijanja na raspolaganju su tri ski-staze, dvije za odrasle i jedna za djecu. Staze su opremljene ski-liftom tipa tanjir i sidro, te reflektorima za noćno skijanje.

Obilježene pješačke staze čine izvrsnu priliku za upoznavanje Nacionalnog parka “Kozara” i uživanje u njegovim slikovitim pejzažima i netaknutoj prirodi.

RIJEKA SANA

Osnovno hidrografsko obilježje grada Prijedora je vodotok rijeke Sane sa svojim pritokama. Rijeka Sana izvire kod Medne u opštini Ribnik, a ulijeva se u Unu kod Novog Grada a protiče kroz Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku, Prijedor i Novi Grad. Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog ljekovitog dejstva /lat. sana – zdrava/.

Na području grada Prijedora, dužina rijeke Sane iznosi 40 kilometara, a duž obale nalazi se veliki broj mjesta uređenih za kupanje i uživanje u čarima koje pruža ova rijeka.

ARHEOLOŠKI LOKALITETI

Jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta su Zecovi, a nalazi se na sedam kilometara južnije od grada u pravcu Sanskog Mosta.

Na istaknutom, vještački utvrđenom brijegu, koji dominira nad rijekom Sanom u gotovo 4.000 godina dugom periodu smjenjivale su se različite kulture od praistorije, rimskog doba do srednjeg vijeka.

Lokalitet Topića brdo, dominantno brdo iznad rijeke Sane, nalazi se u selu Miljakovci, nasuprot gradine Zecovi. Predstavlja praistorijsko naselje na kome je život trajao između 2100. i 1900. godina p.n.e. Arheološka istraživanja potvrdila su postojanje naselja sa zemunicama koje hronološki odgovara istoj kulturi sa gradine Zecovi.

SAKRALNI OBJEKTI

Crkva brvnara u Jelićkoj jedan je od najljepših primjera sakralne drvene arhitekture iz sredine 19. vijeka. Nalazi se u selu Jelićka na oko 30 kilometara udaljenom od Prijedora. Podignuta je 1841. godine, a tu su i crkve brvnare u Marićkoj, Rakelićima Busnovima i u Omarskoj.

Manastir Klisina nalazi se u selu Ništavci, 15 kilometara južno od Prijedora, a izgrađen je na mjestu srednjovjekovnog manastira. Manastir je posvećen Svetoj velikomučenici Marini /Ognjena Marija/. Smješten je na brijegu iznad rijeke Sane, pored puta Prijedor – Sanski Most.

GRAD MURALA

Grad Prijedor jedinstven je na Balkanu po broju akademskih umjetnika koji iz njega potiču. Prvi bosanskohercegovački slikari porijeklom su iz Prijedora, a tu su održane i jedne od prvih izložbi slika u našoj istoriji umjetnosti.

Danas u Prijedoru postoji Udruženje likovnih umjetnika, a osnovano je sa ciljem davanja podrške umjetnicima u njihovom radu i promociji, te doprinos razvoju kulturnog života grada Prijedora.

S tom idejom pokrenut je i projekat “Prijedor – grad murala”, koji ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada umjetnosti. U Prijedoru već postoji nekoliko murala, a svake godine se planira oslikavanje neke od fasada u gradu.

REKREACIJA I AKTIVAN ODMOR

U Nacionalnom parku “Kozara” uređene su i obilježene MTB biciklističke staze, kao i 30 kilometara uređenih i obilježenih pješačkih staza, od lakših do težih. Na planini Kozari postoji preko 300 kilometara markiranih planinarskih staza koje su prilagođene različitim afinitetima i mogućnostima ljubitelja planinarenja.

Za sve one koji žele da upoznaju šire područje planine Kozare organizuju se planinarske ture uz pratnju iskusnih vodiča. Za sve one željne avanture i adrenalina na lokalitetu Zečiji kamen u Nacionalnom parku “Kozara” uređena je stijena za penjanje i staza “Via ferata”.

Izvor: Agencije