Služenjem liturgije u hramu posvećenom Vaznesenju Gospodnjem, mještani Busnova proslavili su krsnu slavu sela, Spasovdan.

Stotinama godina na ovaj dan oglašavalo se crkveno zvono u Busnovima i sazivalo mještane da se okupe oko stare crkve brvnare, u narodu poznate i kao Spasovica. Tako je bilo i ove godine, gdje se u porti hrama okupilo stotinjak mještana ovog sela i njihovih gostiju.
Sveštenik Mihajlo Šinik poručio je da vjeru, običaje i tradiciju ne smijemo napustiti, jer ukoliko to učinimo gubimo svoj identitet, a ovakva okupljanja su tu da čuvaju vjeru.
“Hvala gradonačelniku, Gradskoj upravi. Boračkoj organizaciji, ali i svim gostima koji su došli na ovo sveto mjesto, da u molitvi proslavimo veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg. I nadam se da ćemo ovaj praznik proslavljati još mnogo godina, okupljajući se u ovom hramu”, rekao Šinik.

Nakon liturgije i litije služen je parastos i položeni vijenci na spomenik borcima iz Busnova koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te na spomenik žrtvama ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu. Vijence je položio i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je poručio da je obaveza svih nas da se sjećamo onih koji dali svoje živote za našu slobodu.
“Moramo da njegujemo tradiciju, da čuvamo običaje i da se sjećamo svih žrtava. Hvala ocu Mihajlu što me je poznao. Jer i on je mlad čovbjek, koji je nedavno došao u ovu parohiju. I ja želim da mu pružim podršku i da zna da mu Gradska uprava stoji na raspolaganju” izjavio je Pavlović
U Busnovima je potom organizovana tradicionalna trpeza ljubavi i druženje mještana u porti crkve.

Izvor: prijedorgrad