Predsjednik Rudara iz Prijedora, Darko Milunović, na današnjoj press konferenciji je govorio o planovima Rudara za ovu sezonu, ali i neke buduće planove u kojima je cilj da se igra Evropa.

– U sezoni iza nas Rudar je, kako smo to i zacrtali, osvojio titulu. Iskreno, očekivalo smo da ćemo je osvojiti i prije ova tri kola pred kraj. Tako smo pravili ekipu, ali smo nekada bili i sami sebi najveći protivnik. Ali, osvojili smo je zasluženo. Ovo je treći put u istoriji da je Rudar prvak Republike Srpske. U odnosu na prve dvije osvojena je sa najvećom razlikom u odnosu na drugog i sa te strane nam je značajna. Prvi put smo u Premijer ligi sa 12 klubova, velika su očekivanja, ali i veliki pritisak. Nekada je bilo u Premijer ligi 16,18,20 klubova i mnogi klubovi manjeg renomea su imali priliku da igraju, danas se to u manjoj mjeri ili gotovo nikako ne dešava. Liga koja se igra u 6-7 gradova je privilegija i prezentacija prava za Prijedor kao grad i Rudar kao klub, rekao je Darko Milunović.

Predsjednik Rudara je potom kratko prošao kroz plan priprema Prijedorčana, koji je već unaprijed definisan, a sa kojim su se složili i novi trener i njegov pomoćnik.

– Ranije smo zacrtali sa stanovništa finansija da nam je cilj konsolidacija i deblokada računa. Na infrastrukturi smo započeli neke aktivnosti, neke trebamo završiti. Naredna takmičarska sezona za nas počinje danas. Od posljednjeg kola do danas smo radili intenzivno na imenovanju novog trenera. Do polaska na Zlatibor ćemo kompletirati ekipu. Cilj je da do tada imamo 95% ekipe koja će iznijeti prvenstvo. Vjerujem da ćemo to i uspjeti. Pripreme su nešto što se ‘bukira’ mnogo ranije, bez obzira ko je trener. Mi smo definisali da je polazak na Zlatibor 27. juna. Mi ćemo dan ranije krenuti na putovanje, odigrati jednu prijateljsku utakmicu, ne znam u ovom trenutku da li je ona i definitivno potvrđena, planirano je da igramo protiv Slobode iz Tuzle, prespavamo u Bijeljini i onda dalje na putovanje. Na Zlatiboru ostajemo 11 dana. Razlog zbog čega smo skratili malo pripreme je zato što prvenstvo počinje 17.7 i po procijeni stručnog štaba neophodno je da ekipa bude barem 10-ak dana u gradu prije odigravanja prvog kola. Plan smo jučer predočili novom šefu i oni su potpuno saglasni. Ako ne bude promjene, igramo sa dva superligaša Srbije, Voždovca i Novog Pazara  i dva kluba iz Prve lige Crne Gore, Dečića i Mornara. Ono što u ovom momentu ne znamo jeste ko će nam biti protivnik u subotu pred prvo kolo, u generalnoj probi.

Isključivi cilj Rudara je opstanak, ali u periodu od tri godine, želja je da se stigne do Evrope u Prijedoru.

– Cilj u ovoj sezoni je opstanak, isključivo. Ako ove sezone ostvarimo cilj, onda ćemo pokušati da klub stabilizujemo, što znači da već u prvom dijelu sezone prebrodimo brige oko opstanka, budemo stabilan premijerligaš, a onda u trećoj sezoni od dana današnjeg, cilj je da napravimo iskorak i napravimo rezultat koji nikada ranije nije bio u Prijedoru, a to je da budemo barem četvrti na tabeli. Ja sam optimista da ćemo korak po korak ići ka ciljevima. Ali, sada razmišljamo isključivo o opstanku. Cilj je i afirmacija barem dvojice mladih fudbalera, te barem jedan ozbiljan transfer da napravimo. 

Pojačanja su Rudaru svakako potrebna, ali isto tako mnogo pažnje će se posvetiti poboljšanju infrastrukture u Prijedoru.

– Kao što znate Prva liga i Premijer liga se prilično razlikuju. U ovom momentu nam treba pet do osam igrača na svakoj poziciji. Na svakoj poziciji u timu nam trebaju po dva kvalitetna igrača. U narednim danima će se dešavati i razne promocije. Naravno, meni kao predsjedniku nije da o tome pričam, naše je da obezbijedimo funkcionisanje kluba. Pošto ove sezone želimo da budemo barem deseti, mnogo energije ćemo trošiti na infrastrukturu, počinjemo sa izgradnjom reflektora, želimo da upadnemo u drugu grupu stadiona u Bosni i Hercegovini koji će dobiti hibridnu podlogu. U svakodnevnom sam kontaktu sa predsjednikom N/FS BiH i želimo da Rudar dobije novi teren. I treći poduhvat je izgradnja terena sa vještačkom travom i to bismo radili u saradnji sa FSRS. Već smo razgovarali i u Gradu sa time, i to nije nešto novo. Pod broj 4 želimo da unaprijedimo i terene u Ljubiji da može i omladinska škola da se takmiči i da sam ambijent na tribinama bude bolji nego danas. 

Darko Milunović je govorio i o finansijama kluba, te istakao kako će budžet biti minimalno milion i 200.000 KM.

– Sa finansijskog stanovišta, neophodno nam je minimalno 1.200.000 KM. To je budžet za narednu sezonu. Blizu 100.000 KM ćemo trošiti na mjesečnom nivou, to je neka procjena, i to je među 2-3 najmanja budžeta u ligi, po onome što vidim. Kao što znate, u fudbalu postoji više vrsta prihoda. Nažalost, na mnoge od tih vrsta mi ne možemo da računamo, nemamo novca od Evrope, transfere je jako teško praviti. Nadamo se da će publika moći prisustviovati utakmica, jer kakva god da je posjeta, ona je jako bitna za finansiranje. U ovom momentu mi imamo nekih 70% budžeta i u narednom periodu ćemo raditi na ostatku. U tom smislu organizovaćemo donatorsku večer, koja će biti pred početak prvog kola. Donatorska večer neće biti samo biti namijenjena za finansijsku pomoć klubu, već će tu biti i promocija sezonskih karata kluba i na taj način će svi moći pomagati klubu. Cilj nam je da naši navijači postanu najveći sponzor kluba. Želimo da imamo procentualno najveći postotak prodatih sezonskih karata u Bosni i Hercegovini, a ako znamo da je naš kapacitet stadiona negdje oko 4000, onda je to realno. Ovdje nam treba pomoć kompletne prijedorske javnosti i firmi. Na taj način će se omogućiti nesmetano funkcionisanje kluba, jer kako pomenuh od sponzorskih ugovora, što potpisanih, što u najavi, možemo prikupiti nekih 70-ak posto. Od članarine u omladinskoj školi prikupi se svega 5%, a na ovaj način od naših navijača i kroz donatorsku večer želja je da prikupimo ostatak. 

Izvor: SportDC/prijedor24h