Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Kancelarija visokog predstavnika u BiH nema nikakvu ulogu i nikakav značaj za Republiku Srpsku.

Bocan-Harčenko je naveo da je to i zvaničan stav srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje te kancelarije, a Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

On je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da radi Savjet za implementaciju mira, a pravilo su partneri u tom savjetu počeli da krše prije nekoliko godina.

– Valentin Incko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora, a to je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost – rekao je Bocan-Harčenko za “Politiku” govoreći o pokušajima nametanja novog visokog predstavnika u BiH.

On je dodao da sada žele da izvedu još jedan pokušaj ustavne reforme, da oduzmu moć i ovlaštenja Republici Srpskoj, a ta centralizacija bi omogućila da BiH postane članica NATO-a.

Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od ovog nelegitimnog pokušaja, uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

– Ali, ne mogu da kažem da će se desiti nešto vanredno – oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen, Republika Srpska će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji i neće biti nikakve saradnje s njim – rekao je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o non-pejperima o Kosovu i Metohiji, on je naveo da ima više pretpostavki, jedna od njih je da su u pitanju podmetanja, a druga je da su ispitivane reakcije.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima jasan stav o Kosovu i Metohiji koji se neće promijeniti, a formiran je na osnovu nacionalnih interesa Srbije.

Autor: SRNA/RTRS