Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović organizovao je danas prijem za učenicu prvog razreda Elektrotehničke škole Nađu Popović koja je svojom inovacijom ” MT 02- rial tajm početni robot” osvojila zlatnu medalju na nedavno održanoj Međunarodnoj smotri pronalazaštva u Beogradu.

” Na ovaj način željeli smo da pokažemo i Nađi i svim mladim ljudima da grad uvijek stoji uz mlade inovatore , kao i sve one koji imaju talente za sve ono što rade. Mi smo opredijeljeni da pomognemo mladim ljudima i ponosni smo na našu Nađu i njenog oca Miroslava koji su osvojili prestižno prvo mjesto na još prestižnijem takmičenju”, izjavio je Pavlović novinarima nakon prijema.
On je potvrdio da je dogovor da se , ukoliko se Nađa i ubuduće prijavi na neko takmičenje da dostojno predstavi svoju školu i svoj grad, obrati i da će Grad Prijedor izaći u susret i pomoći da se što bolje pripremi za to.

” Zaista smo opredijeljeni da pomognemo mladim ljudima, a najbolji način je da ih podržimo ukazujući im poštovanje i da im obezbijedimo sredstva “, rekao je Pavlović.
Nađa Popović je pojasnila da njen robot služi za izviđanje terena koji su nedostupni, kao što su požar ili neke terorističke aktivnosti i da se njime upravlja bežično pomoću džojstika te da može da prenosi video zapis na kompjutere ili mobilne telefone.
“Mnogo mi znači podrška grada Prijedora i nadam se daljoj saradnji”, rekla je Nađa.
NJen otac, profesor i mentor Miroslav koji je , takođe bio na prijemu, izjavio je da već godinama učestvuje na raznim takmičenjima, mada su ove školske godine bili specifični uslovi tako da su mogli da rade samo njih dvoje i to od kuće.
” Drago nam je što smo predstavljali našu školu i naš grad i što smo postigli ovaj uspjeh”, rekao je Popović.
Direktor Elektrotehničke škole Dragoja Mijić izjavio je da ova škola dugi niz godina učestvuje na raznim takmičenjima iz oblasti inovatorstva i osvaja priznanja.
” Mi smo škola posvećena tome i uz podršku i pomoć gradske uprave mi smo se vrlo dobro opremili, imamo didaktičku opremu zasnovanu na modernim tehnologijama i učenici imaju jako dobre mogućnosti za rad i napredak pogotovo talentovani učenici kakva je Nađa, koja je poseban talenat”, rekao je Mijić.
Da sjaj Nađine osvojene medalje bude i veći govori podatak da je ovo priznanje osvojila u konkurenciji 59 radova iz jedanaest država.

Izvor. prijedorgrad