Inspektor SBPOK za krvne i seksualne delikte Božidar Stolić, koji je osumnjičen da je odavao informacije iz MUP Veljku Belivuku zvanom Velja Nevolja i direktno šefu kavačkog klana Radoju Zviceru, na saslušanju je zanijemio, saznaje Blic.

Kako saznajemo, inspektor koji je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, branio se ćutanjem u Višem javnom tužilaštvu, piše Blic.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

– Od strane Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, predložen je pritvor prema osumnjičenom – saopštili su iz tužilaštva.

Kako saznaje Blic, postupak protiv uhapšenog inspektora se nastavlja i biće preduzete sve potrebne dokazne radnje.

Stolić je osumnjičen da je u, najmanje, posljednjih godinu dana sve informacije iz svog odjeljenja, ali i uopšte iz MUP prenosio Belivuku i njegovoj desnoj ruci Marku Miljkoviću.

Da situacija bude još bizarnija, upravo je Stolić bio jedan od inspektora koji su radili na Miljkovićevom hapšenju 4. februara ove godine.

On je direktno učestvovao u prikupljanju dokaza o zvjerskim ubistvima i svim zločinima Belivukove kriminalne grupe.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

– Stolić je među prvim inspektorima koji su ušli u kuću u kojoj je, kako se sumnja, ubijeno najmanje četvoro ljudi. Radio je na prikupljanju dokaza i tragova, i samim tim bio upoznat sa svakom informacijom, svakim tragom koji policija ima protiv Belivuka i ostalih članova grupe – rekao je ranije izvor beogradskog lista.

Ovaj policajac, osim što je imao zadatak da prikuplja dokaze, direktno je radio i na uzimanju izjava od porodica mladića koji se nalaze na spisku više od desetorice nestalih, o čijim se sudbinama ništa ne zna do danas.

– Bio je u prilici i da među prvima čuje kako su njihovi supruzi, sinovi i braća nestali. Saslušavao je oštećene i tačno znao da li i na koga sumnjaju – dodaje on.

Izvor Blica kaže da Stolić ne samo što je prenosio operativne podatke, “tasterisao” praktično sve do čega bi došao u MUP, kao uključeni u istragu praktično je sabotirao rad svojih kolega.

– Od razgovora među kolegama, preko konkretnih podataka do praktično sabotiranja istrage – navodi izvor Blica.

Izvor Blica blizak istrazi kaže da je kako se sumnja Stolić javljao do čega se došlo tokom istrage, a to su Belivuk, Miljković i Zvicer koristili kako bi prikrivali dalje tragove i dokaze.

– Pretnje članovima grupe da ne progovore – kaže naš izvor.

Prema nezvaničnim navodima iz istrage Stolić je svojim “angažmanom” ugrozio i živote svojih kolega koji su učestvovali u istrazi.

– Prenosio je sve, pa i imena uključenih inspektora – kaže izvor.

Uhapšeni dok su pokušavali da prikriju dokaze

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, podsjetimo, uhapšena je 4. februara i tereti se za najteža krivična djela.

– Istog dana Stolić je bio u Ritopeku. Interesantno je da su Belivuk i još nekoliko pripadnika grupe presretnuti u trenutku kada su krenuli ka Rudniku da sakriju tragove, ali i da u prvom navratu u kući uopšte nije pronađena prostorija za mučenje, u kojoj je bila industrijska mašina za mljevenje mesa – kaže naš sagovornik, ne želeći da otkriva da li je i to predmet istrage protiv Stolića.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektor je suočen sa dokazima koji su u međuvremenu prikupljeni protiv njega, navodno priznao je da je godinu dana bio krtica i da je najprije Belivuku i Miljkoviću, dok su bili na slobodi, prenosio informacije, a kasnije, kada su uhapšeni, njihovim saradnicima.

– Priznao je da je sve to radio iz jednog razloga – jer je za to bio dobro plaćen – otkrio je izvor.

Pala tri inspektora

Osim Stolića, poslije hapšenja klana Belivuk-Miljković, privođeni su i drugi inspektori i policijski funkcioneri za koje se sumnja da su pomagali ovoj kriminalnoj grupi.

– Neposredno nakon Belivukovog hapšenja, lisice na ruke stavljene su Predragu Lajiću, bivšem načelniku odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga, a sa njim je uhapšen i Bojan Vasiljevski, inspektor i v. d. šefa odsjeka za droge – kaže izvor. U martu je uhapšen i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, kome se na teret stavlja trgovina uticajem. Kao dio grupe uhapšen je i zatvorski stražar iz CZ Željko Kodžić, koji je poslije hapšenja priznao da je u CZ upoznao Belivuka i Miljkovića. Kao član klana uhapšen je i Kodžićev bivši kolega Nebojša Janković. Privedena je i Suzana V., Belivukova nadzornica za kućni zatvor, koji je služio zbog napada na obezbjeđenje Miloša Vazure. Vlado Georgiev, koji se nekada zvao Dragan Sekulić, a koji je uhapšen zajedno sa Belivukom i Miljkovićem, svojevremeno je bio policajac u Interventnoj jedinici u Loznici.

Izvor: Srpskainfo