Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić kazao je danas da je od usvajanja budžeta grada Banjaluka prošlo je dva mjeseca, a još nisu realizovani amandmani koji se odnose na isplatu naknada za porodilje i zdravstvene radnike.

Odbornici smatraju da nema potrebe za ocjenom ustvnosti na čemu insistira gradonačelnik. U budžetu je jasno određeno odakle će se to finansirati

“Ističe rok od 60 dana koji ima gradska administracija za ispunjavanje ovih obaveza. Prošle sedmice smo imali prilike da vidimo stav gradske administracije koja smatra da ove odluke nisu u skladu sa Ustavom i zakonom i oni žele da provjere njihovu zakonitost. Ono što je važno je da njihov taj čin ne odlaže izvršenje tih odluka”, izjavio je Mladen Ilić te dodao:

“U prethodnom periodu javnost je mogla da vidi da smo podržali mnoge odluke nove gradske administracije i tako smo pokazali da ne bojkotujemo novu vlast u Banjaluci, već da imamo želju da im pomognemo u pojedinim segmentima. Na taj način ćemo djelovati i dalje. Važno je isto da imamo ispruženu ruku sa druge strane, odnosno isplatom podrške porodiljama i zdravstvenim radnicima bi mi dobili normalan odnos u Banjaluci. Ne vidim razlog zašto to neko bojkotuje”, kazao je Ilić.

Kako je naveo, on se nada da će gradska vlast u što kraćem periodu isplatiti ove naknade.

Odbornik SNSD Srđan Amidžić je kazao da Banjaluka mora biti grad saradnje i sloge, a ne sukoba.

“Saradnja je dvosmjerna ulica. Budžet je integralni dokumenat i za njega su glasali svi odbornici, a to uključuje i one koji ne stoje ovdje sa nama. Gradska uprava mora da razumije da se odluke Skupštine grada ne mogu selektivno provoditi, da birate da provodite odluke koje vam odgovaraju, a da ne provodite one, koje smatrate da nisu dobre”, poručio je Amidžić te istakao da su odbornici većine podržali dobre ideje kada je u pitanju Gradska uprava.

“Mogli smo to da opstruišemo. Mi insistiramo da Gradska uprava podrži ovu odluku na isti način na koji smo mi podržavali sve one odluke koje su dobre za grad bez obzira ko ih predlaže. Neprimjereno da se pokreće pitanje ustavnosti za podršku porodiljama i zdravstvenim radnicima”, smatra odbornik SNSD-a Srđan Amidžić.

Ogorčen ponašanjem Gradske uprave i gradonačelnika Stanivukovića bio je i Neven Stanić, šef kluba odbornika Ujedinjene Srpske. On je naveo da je Stanivuković lažni borac za prava porodilja.

“Stanivuković je jedini koji se grčevito bori da se ovo ne ispuni. To je pokazalo njegovo pravo lice, pokazao je da je lažni borac za prava porodilja”, jasno je kazao Neven Stanić.

Izvor: ATV