Novoimenovani šef kancelarije u Banja Luci Misije OEBS-a u BiH Jirij Rous bio je danas u prvoj posjeti Prijedoru nakon što je u februaru stupio na ovu dužnost. Tokom razgovora sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem posebno se , između ostalog, interesovao za planove gradonačelnika vezane za društveno-ekonomski razvoj Prijedora, planove za zaštitu životne sredine i odbranu od poplava, upravljanje rijekama, izvlačenje šljunka iz korita rijeka Sane, potom komunikaciju i saradnju sa dijasporom na privrednom razvoju Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je upoznao šefa kancelarije Banja Luka Misije OEBS-a u BiH sa inicijativama koje su započete i projektima koji su u najavi, ali i svim drugim planovima koje Gradska uprava ima vezano za razvoj grada. Gradska uprava je opredijeljena da omogući građanima bolji život u Prijedoru u svim njegovim segmentima. Unapređenje postojećih i otvaranje novih industrijskih zona za domaće i strane investitore, otvaranje radnih mjesta, omogućavanje svih uslova za što skoriji početak radova na autoputu Banja Luka – Prijedor, na obilaznici Sanski Most – Prijedor – Kozarska Dubica, na brzoj cesti Prijedor – Kozarska Dubica, implementacija projekata odbrane od poplava, zaštita životne sredine, nastavak rudarenja u RŽR “LJubija”, otvaranje kancelarije za dijasporu i održavanje konferencije za dijasporu.
Predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović potvrdio je da su na sjednici skupštine već usvojeni dokumenti koji će se sastojati od projekata čija realizacija slijedi, a to je plansko upravljanje rijekama, zaštita izvorišta pitke vode i zaštita od poplava.
Gradonačelnik i predsjednik Skupšptine grada potvrdili su da se vode razgovori u vezi lokacije izgradnje memorijala za 102 djece, te obzirom da je to osjetljivo pitanje i u ljudskom i u političkom smislu, svi uključeni su saglasni da je potreban konsenzus svih političkih partija , kao i da tom pitanju treba pristupati korak po korak, kroz dijalog i razumijevanje svih strana kako bi se ovo pitanje riješilo na zadovoljstvo svih uključenih.
Gradonačelnik se zahvalio za posjetu, te potvrdio da je Prijedor grad otvoren za svaku saradnju na zadovoljstvo građana Prijedora i u cilju stvaranja boljih uslova za život. Kroz pojedine teme otvorile su se mogućnosti saradnje Grada Prijedora i Misije OEBS-a u BiH, koje će se u dogledno vrijeme finalizirati.

Izvor: prijedorgrad