Investiciona konferencija “Invest Srpska” koju organizuje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, uz partnerstvo s Prointerom i generalno sponzorstvo sa RTRS-om, održava se od 17. do 19. juna, u hotelu San, u Laktašima.

Konferencija okuplja eminentne biznismene i političare, koji će kroz šest panela pokušati dati odgovore i prijedloge za buduća ekonomska kretanja.

Prvi panel “Mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku” treba da ponudi odgovor na pitanje zašto investirati u Republiku Srpsku, koje su mogućnosti, prednosti i pogodnosti, a koja su opet ograničenja ulaganja u domaćem društvenom i ekonomskom kontekstu.

Panel predstavlja svojevrsni uvod za sljedeću panel diskusiju pod nazivom “Izazovi privređivanja u Republici Srpskoj.” Na ovom panelu sagledavaju se aktuelna dešavanja i trendovi koji prate privređivanje u Republici Srpskoj, a posebno u kontekstu pojave i širenja pandemije COVID – 19 i negativnih uticaja koje je ovaj virus izazvao na ukupna društveno-ekonomska kretanja. Mapiranje ključnih problema i izazova domaćeg privrednog razvoja pružiće mogućnost da se adekvatno prepoznaju najznačajniji pravci za dinamiziranje razvoja Republike Srpske u narednom periodu.

Na trećem panelu “Finansiranje privrednog razvoja, razvojne institucije vs komercijalni sektor” panelisti analiziraju različite pristupe i modele finansiranja privrednog razvoja slijedom iskustava zemalja iz našeg najbližeg okruženja. Cilj je da se sagledaju mogućnosti inteziviranja razvojnog finansiranja gdje bi, pored nacionalnih razvojnih institucija posebno mjesto trebalo da zauzmu komercijalne finansijske institucije koje su, tradicionalno profitno orjentisane.

“Tehnološki razvoj u funkciji privrednog razvoja Republike Srpske” se bavi izgledima za inteziviranje tehnološkog razvoja Republike Srpske i ocjenom mogućnosti da ovaj razvoj bude motor ukupnog domaćeg društveno-ekonomskog rasta i razvoja u narednom periodu.

Na petom panelu gradonačelnici i načelnici iz pet opština pokušaće da pronađu odgovor na pitanje kako uspostaviti ravnomjeran razvoj regija u Republici Srpskoj.

Posljednji panel “Pravci i mogućnosti privrednog razvoja Republike Srpske u uslovima globalnih društveno-ekonomskih poremećaja” treba da sagleda domaće prakse i poredi ih sa dobrim međunarodnim iskustvima. Takođe, treba da se objektivno sagledaju svi izazovi te prepoznaju mogući pravci dinamičnog i održivog privrednog razvoja Republike Srpske.

U tom smislu čini se posebno interesantnim analizirati dobra iskustva privrednog razvoja nekih od zemalja iz okruženja koje sa Republikom Srpskom dijele slične probleme i izazove društveno-ekonomskog rasta i razvoja.

Autor: RTRS