U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba “Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci” na kojoj su hronološki od 1914. do 2014. godine predstavljeni najvažniji arheološki lokaliteti i spomenici s područja Rijeke i okoline.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je novinarima da se projekat odnosi na arheologiju i istoriju umjetnosti na području rijeka Sane i Rječine i obuhvata period od praistorije do Srednjeg vijeka.

“Prvi dio projekta je večerašnja izložba koja obuhvata 17 panoa na kojima su, po godinama otkrića, od 1914. do 2014. godine, predstavljeni najvažniji arheološki lokaliteti i spomenici s područja Rijeke i okoline”, rekao je Radonjić.

On je naveo da pored naučne vrijednosti, ti panoi imaju i vrijednost zanimljivog vodiča za sve koji žele da posjete ovaj grad jer govore o kulturno-istorijskom nasljeđu Rijeke.

“Drugi dio projekta je nešto što tek treba da se realizuje, a odnosi se na arheologiju područja rijeke Sane odnosno arheološkog lokaliteta Zecovi, naš kustos arheolog Daniela Radosavac će tu izložbu prirediti do kraja godine u Rijeci”, rekao je Radonjić.

Izložbu je otvorila vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović koja je istakla da je ona jedan vid naučno-stručne saradnje Prijedora i Rijeke.

Večeras je održano i predavanje “Tarsatika u kontekstu rimske provincije Dalmcije”, kao i dio programa manifestacije “Prijedorsko ljeto kulture” i biće otvorena do 6. jula.

Izvor: Agencije