Smijenjeni generalni sekretar Vlade Crne Gore Božo Milonjić rekao je da je predsjednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić izdao one koji su ga izabrali, a da sluša one koji rade protiv potpisivanja temeljnog ugovora, Srpske pravoslavne crkve (SPC), mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i Njegove svetosti patrijarha srpskog Patrijaha.

Milonjić, koji je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske, potvrdio je da je smijenjen sa mjesta generalnog sekretara Vlade Crne Gore 14. juna i dodao da je to učinjeno isključivo zbog toga što je ostao do kraja pri stavu da treba potpisati temeljni ugovor sa SPC.

– Tražio sam da se ispoštuje obećanje i data riječ. Baš kao što treba ispuniti svaku obavezu na putu evropskih integracija. Svoj stav sam iznio pred patrijahom Porfirijem, tada vladikom Joanikijem, članovima Sinoda, premijerom Krivokapićem, ministrima i savjetnicima – rekao je Milonjić za portal IN4S.

Milonjić je istakao da je uvjeren da nema uzvišenijeg mjesta niti veće dužnosti nego u dvoru Patrijašije reći istinu, te da nije želio nikog da povrijedi, već samo da sačuva dostojanstvo svih koji su to tražili.

– Razriješen sam sa funkcije, ali ne od svojih uvjerenja i obraza. Biće mi drago što ću ostati na strani naroda koji nas je doveo na vlast. Baš kao i predstavnici većine u parlamentu, dužni smo našoj Crkvi da obezbijedimo ravnopravan položaj, onakav kakav imaju i ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori – dodao je Milonjić.

Prema njegovim riječima, biti razriješen od nemoralnih znači biti moralan.

– Biti udaljen od onih kojima riječ ne znači ništa znači biti bliži onima koji drže do obraza i riječi, biti kažnjen od onih koji su zaboravili na svoj narod i njegovu volju znači pripadati svom narodu, građanskoj Crnoj Gori i svojoj crkvi – rekao je Milonjić.

Autor: SRNA/Srpskainfo