Predstojeći topli dani itekako mogu uticati na zdravlje ljudi rekla je Doktorka Danijela Jevtić.

na je za RTS objasnila da zbog Zadušnica i predstojećih Duhova, koji se praznuju tri dana, iskustvo kaže da u tim situacijama uvijek ima poziva iz crkve, sa groblja i iz gradskog prevoza.

– Imamo stare osobe kojima pada šećer, dijabetičare posebno, pada pritisak, ređe imamo skokove pritiska, mogućnost da imaju glavobolje zbog sunčanice i mogućnost povređivanja – dakle, pažljivo u prevozu – rekla je dr Jevtić.

Doktorka je dala mali savjet da se u torbi ponese nešo slano, nešto slatko, malo vode i zaštita za glavu, prenosi Blic.

Takođe savjetuje građanima da sjednu kada se umore – da ne čekaju da dobiju aritmiju, da se premore, nego da taj put podjele na više malih dionica, a može i neko od porodice da krene ka njima.

– Na centrali smo imali podatak da stara osoba pije lijek protiv zgrušavanja krvi, pošto su male tablete, ne četvrtinu, nego je zaokružio na polovinu. Postoji mogućnost ozbiljnih krvarenja pogotovu kada se radi o određenimtabletama kao što je antikoagulantna terapija – tu se doza poštuje – rekla je ona.

Doktorka apeluje na porodicu koja ima ukućana koji odbija da pozove hitnu pomoć, a ima probleme sa gušenjem dva ili tri dana, ubrzano diše, da je modra – ne čekaju odobrenje te osobe već sami pozovu ljekara, zaključila je dr Jevtić.

Izvor: Srpskainfo