Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Kozara Božidar Nikoletić najavio je danas da će od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske zatražiti reviziju poslovanja ove javne ustanove za 2019. i 2020. godinu s obzirom na to da su se nepravilnosti utvrđene u revizorskom izvještaju za 2018. godinu nastavile i u naredne dvije godine.

ada je dato mišljenje s rezervom, a niz preporuka revizora prethodno rukovodstvo nije sprovelo. Mi ćemo morati kod organa istrage pokrenuti proceduru utvrđivanja odgovornosti prethodnog rukovodstva, jer ja sam ovdje šest mjeseci i za taj period sam odgovoran, ali ne želim da budem odgovoran za prethodni period nego želim da iskorijenimo nepravilnosti, rekao je Nikoletić Srni.

On je naveo da, prema nalazu revizije, obračun plata zaposlenih nije bio u skladu sa zakonom.

– Prethodni direktor je sebi stavio koeficijent kao da ima više od 100 zaposlenih, a sada ih je 58, te je po tom osnovu imao platu za hiljadu KM veću od one koju je trebalo da ima po zakonu. To je promijenio pred kraj svog mandata i sad je direktorska plata u skladu sa zakonom – precizirao je Nikoletić.

Revizori su ustanovili da je Upravni odbor Nacionalnog parka Kozara krajem 2018. godine donio odluku o finansiranju doktorskih studija na Šumarskom fakultetu u Beogradu za tadašnjeg direktora u iznosu od oko 9.000 KM, što nije u skladu sa zakonom, da je sistematizacija donesena bez saglasnosti nadležnog ministarstva, da su radni odnos zasnovala četiri radnika bez konkursne procedure, da troškove goriva, mobilnih telefona i reprezentacije, kao i naplatu ulaznica u Park, nisu pratili odgovarajući interni akti, dodao je on.

– Referent plana i analize, koji ima isključivo kancelarijski posao, potrošio je na gorivo 2.500 KM u 2020. 3.700 KM u 2019. godini, a 2.000 mobilnog telefona za te dvije godine. Ako je ta osoba obavljala i poslove koji joj nisu u rješenju, onda je to propust rukovodioca – dodao je Nikoletić.

Revizijskim postupcima utvrđene su i neusklađenosti u primjeni Zakona o javnim nabavkama.

– Za usluge sječe, izrade i izvoza šumskih drvnih sortimenata, umjesto otvorenog postupka, sprovedena su četiri konkurentska zahtjeva za dostavljanje ponuda i jedan direktni sporazum ukupne vrijednosti zaključenih ugovora od 125.895 KM i na taj način je izvršeno dijeljenje predmeta nabavke, što nije u skladu sa zakonom – ustanovili su revizori.

Takođe, ugovori o djelu nisu zaključeni u skladu sa Zakonom o radu jer su predviđali poslove koji su sistematizovani i spadaju u djelatnost ustanove, izvještaji o izvršenim poslovima nisu sačinjeni, a plaćanje je izvršeno u iznosu po ugovoru bez pisanog dokaza da su poslovi izvršeni.

– Radi se o šest ugovora za koje Park nije imao potrebe. Takođe, imamo i fiktivne ugovore sa jednom firmom, vrijedne 5.000 KM, gdje nema traga da su ugovoreni poslovi uopšte urađeni. Dalje, obavljamo poslove sanitarne sječe, a nemamo licencu za izvođenje šumskih radova, što je potpuno nevjerovatno i apsurdno da smo ustvari nelegalno radili taj posao – istakao je Nikoletić.

On je dodao da je sa svim ovim danas upoznao kolegijum ustanove, naglasivši da ni sistematizacija nije u skladu sa statutom i planom upravljanja, te da će se ona mijenjati u dogovoru sa sindikatom.

– Ukoliko Glavna služba za revizju javnog sektora Republike Srpske ne bude u mogućnosti da odgovori našem zahtjevu, angažovaćemo eksternu nezavisnu kuću da obavi taj posao, a krajnji nam je cilj postaviti ustanovu na zdrave osnove – zaključio je Nikoletić.

Izvor: Srpskainfo