Narandžasti meteoalarm i ekstremno visoke temperature u Srpskoj. Meteorolozi kažu – ovo je samo početak tropskog talasa, jer se u narednim danima očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Tropsko ljeto počelo je u Republici Srpskoj! U mnogim krajevima Srpske temperatura je čak 38 stepeni. Pri izlasku na otvoreno preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu, kada god je to moguće.

S obzirom da tek nastupa period izuzetno visokih temperatura vazduha građani treba što manje vremena da provode na otvorenom. Preporučuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih poslova, uzimanje više tečnosti.

Nije lako, ni jednostavno obavljati fizičke poslove po ekstremno visokim temperaturama. Kako se ne bi ugrozilo zdravlje radnika, Savez sindikata Republike Srpske apeluje poslodavcima da preduzmu niz mjera, među kojima i dvokratne smjene, kako bi se olakšao rad.

Narandžasto upozorenje znači da su prognozirane vremenske pojave koje mogu biti opasne po ljude, životinje, ali i prouzrokovati materijalnu štetu.

Meteorolozi ističu da će u utorak, srijedu i četvrak temperature dostizati 38 podiok, a ponegdje i koji stepen više, dok će noći biti tropske sa temperaturama koje neće padati ispod 20 stepeni.

Nadležni kažu da je ovo tek početak tropskog talasa i apeluju na pridržavanje preporučenih mjera, posebno roditelji koji u ovom periodu treba da zaštite djecu tokom njihovog boravka napolju, ali i u parkiranim vozilima.

Izvor:RTRS