Direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić najavio je tužbe zbog iznošenja netačnih informacija o letovima ovog servisa.

Ilić je u saopštenju naveo da su proteklih dana učestala objavljivanja netačnih informacija pojedinih medija, kao i pojedinačna obraćanja povodom letova Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, sa ciljem izazivanja negativnih emocija i nepovjerenja u Vazduhoplovni servis i institucije Republike Srpske.

– Ovakve krajnje neodgovorne izjave, tačnije laži, koje su izgovorene u više navrata u posljednje vrijeme, direktno i indirektno utiču na bezbjednost naših vazduhoplovnih operacija – istakao je on.

Ilić je demantovao navode koje je poslanik Nebojša Vukanović iznio na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 22. juna, odnosno “informaciju o letu za tzv. Minokos”.

On je naveo da će dezinformacije o letovima Vladinog aviona za Brač i o “misterioznim putnicima za Tivat”, dobiti epilog pred pravosudnim organima Republike Srpske od kojih će, kako je najavio, tražiti pravnu zaštitu.

– Odgovorno tvrdim da nijedan od navedenih letova nije izvršen avionom Vlade Republike Srpske što se može provjeriti i dokazati. Da bi bilo koji avion sa putnicima poletio na međunarodni let postoji nekoliko institucija i službi koje moraju biti uključene i koje moraju odobriti operaciju aviona i uredan status putnika kako na polaznom aerodromu tako i na krajnjem odredištu leta. Korištenje informacija sa sajta Flight Radar nema dokaznu vrijednost i njihovim zakonskim propisima zabranjeno je da se iste iznose u javnost, te ćemo se potruditi da na sudu pravno spojimo Flight Radar i interpretatora gore navedenih dezinformacija – naveo je Ilić.

On je dodao da su se u Vazduhoplovnom servisu odlučili na tužbe za klevetu “s obzirom da pojedini poslanici, mediji, blogeri itd. svoje navode zasnivaju na lažima i izmišljotinama, i da njihova drskost izlazi iz okvira elementarne pristojnosti, te da ovakvo ponašanje bitno utiče na bezbjednost posada i putnika”.

– Imena će biti navedena u tužbi i javnost će biti obaviještena o tome. U rješavanje ove situacije uključićemo stručnjake iz susjednih zemalja iz oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva i vazduhoplovnog prava koji će moći da dokažu da ove dezinformacije ugrožavaju bezbjednost vazduhoplovnih operacija koje obavlja Vazduhoplovni servis Republike Srpske. Znamo da je angažovanje ovih stručnjaka skupo, ali takođe znamo ko će snositi troškove – istakao je direktor ovog servisa.

Ilić je naveo da iznošenje neistina nanosi štetu Vazduhoplovnom servisu i ugrožava vazduhoplovne operacije, putnike, posadu, zaposlene i njihove porodice.

– Kako nas to pojedinci u medijima u zadnjih par dana predstavljaju javnosti? Svakako, samo ne kao ozbiljne i odgovorne ljude, kakvi mi to zapravo jesmo – istakao je direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske.

Autor: RTRS