Poznati Prijedorski maratonac, sa Skele, Sandro Selman (66) svakodnevno je u čamcu kojim krstari Sanom uzduž i poprijeko u potrazi za onim što Prijedorčani bacaju u Krajišku ljepoticu. Nađe se tu svega i svačega, pa Sandro nerijetko u svoj čamac natrpa stare gume, željezo, drva, plastiku…

– Samo pretprošle godine sam iz Sane izvadio oko 600 kilograma željeza – kaže Sandro.

 

Sandro Selman nakupio pun čamac guma i otpada foto: Darko Vujasinović

Dosta toga proda na otpadu a poneku sitnicu i zadrži. Danas je možda imao malo više sreće jer je u Sani našao ni manje ni više nego kandilo.

– Za ovo svog života svašta sam nalazio a evo danas nađoh i kandilo. Jedan drugar mi reče da ga probam ispolirati sodom bikarbonom jer postoji mogućnost da je od srebra. Skoro sam našao i novčanik pun pijeska ali i dokumenata, svega ima samo nema para – priča Sandro uz šeretski osmjeh.

Međutim, Prijedorčani u Sanu ne bacaju samo ono što zovemo sekundarne sirovine već nažalost i ubojita sredstva. To im je valjda najjednostavniji način da se riješe, oružja i eksplozivnih sredstava iz proteklog rata, ne razmišljajući da to može biti po nekog veoma kobno.

Sandro je u Sani pronašao minobacačku granatu foto: Darko Vujasinović

Tako je Sandro danas u koritu Sane pronašao i minobacačku granatu. Imao je sreće, nije se aktivirala a sa svim je upoznao i policiju koja je mjesto propisno obilježila i o svemu obavijestila civilnu zaštitu koja će za ovaj posao deaktiviranja granate angažovati deminerski tim RUCZ RS.

Selman odavno ne trči svoje maratone ali ne miruje. Dok prikuplja sekundarne sirovine on i pliva. Za neke možda neobičnim stilo, jer konopcem zaveže čamac oko struka i vuče ga preko Sane. Kaže da su to dobre pripreme za novi plivački maraton na koji se misli prijaviti a održaće se ove godine u Hrvatskoj.

Za kraj ove naše priče imao je poruku za sve pogotovo mlade Prijedorčane.

“Ako ne želite da pomognete “Čuvarima Sane” i da s njima čistite našu ljepoticu bar ne bacajte smeće u nju!

Izvor: infoprijedor.ba

Foto: infoprijedor