Da bi napravili muzički festival u Republici Srpskoj, on mora imati englesko ime, sve mora biti napisano latinicom, te morate reći da ste urbani. Naglasiti! Jer, valjda, postoji nešto zlo i ruralno, što ne priča engleski i napada svojim krastavcima, lukom i jabukama pijace grada.

Nije nam dostavljen spisak sponzora Baštovanske Urbanosti, ali sasvim sigurno je bar neko od budžetskih donosilaca odluka, sa gradskog ili republičkog nivoa dao makar saglasnost. Nije tražio ustavom garantovana prava srpskog naroda na jezik i pismo. Ovim se, strogo zakonski gledano, opet ne poštuje ni od OHR nametnuti amandman Ustav Srpske, koji govori o ravnopravnosti pisama (i tobožnjih jezika).

Jugonostalgija, jugopatološke podvrste, vidljiva u izboru “najboljih izvođača današnjice”, te frazeološki govor “grada na Sani” (a nije Ključ, Sanski Most ili Novi Grad), ukazuje da su svi “urbani” festivalski kulturnjaci u Srpskoj isti. I sve rade po šablonu koji se prepisuje iz “urbanih” zemalja. Čak je i dizajn najavnog letka duboko u obrascu već viđenih u Srpskoj.

Kao reklama za cigarete: Sloboda, život, prijateljstvo, ljubav, mladost.

Zapravo, ovo je sve teška normativna poetika. Kopi-pejst patetika. Istinska originalnost bi bila da neko od njih nešto bar jednom proba napisati ćirilicom. Od tih silnih ljudi koji, kada im tražite srpsko pismo, govore o “ravnopravnosti pisama” i obavezno naprave i latiničnu varijantu. To je, nažalost, i zvanična kulturna politika Republike Srpske.

Evo preslovljenog saopštenja.

BAŠTOVANSKI: GRAD NA SANI ZOVE NA BANJOLUČKO PIVO

Najavljen je muzički festival u Prijedoru na kojem će nastupiti najveća muzička imena današnjice

Na “Nektar Garden Festu” zajedno slavimo život!

Neka ovo ljeto napokon diše slobodom! Prijedor će 22/23/24. jula biti domaćin prvog “Nektar Garden Festa” na kojem će nastupiti mnoga zvučna imena urbane muzičke scene.

Trodnevni festival održaće se u Ljetnoj bašti, mjestu s dobro poznatom muzičkom tradicijom i kultnom okupljalištu mladih. Bašta u kojoj su se stvarale pjesme, gradila prijateljstva i rađale ljubavi – sasvim je neobična bašta vječne mladosti.

Pred publikom na ovom legendarnom platou u gradu na Sani će nastupiti najbolji izvođači današnjice koji će vratiti festivalski duh i dobru energiju u Prijedor nakon nedostatka svih javnih nastupa pojavom pandemije virusa korona.

AVANTURIZAM SE NE MOŽE PROSTAČKI OSJETITI, MORATE ZA TO IMATI FILING

Ista stvar je i sa konferencijom, opet vezanom za Grad Prijedor, gdje se događaj isto mora zvati na engleskom jeziku, pošto je “jezik svinjara i govedara” nedovoljno urban da se njim govori u sopstvenoj zemlji. Saopštenje o projektu takođe samo preslovljavamo, za kasnije proučavaoce srpske kulturološke i jezičke propasti:

Konferencija “Avanturizam kao perspektiva održivog turizma”

Pozivamo predstavnike medija da proprate Konferenciju Feel Kozara projekta “Avanturizam kao perspektiva održivog turizma”
u četvrtak, 24. 6. 2021. godine sa početkom u 10.00 časova
u Motelu Bijele Vode, Mrakovica

Konferencija se održava u okviru projekta “Jačanje razvoja Nacionalnog parka Kozara – Feel Kozara” u sklopu kojega će se raditi na razvoju parka u turističku atrakciju na otvorenom. Projekat implementira Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, a finansiraju ga Evropska unija i vlada SR Njemačke.
Obraćanje medijima je planirano u 10.00 časova, a prisutnima će se obratiti:

Stefano Donati, šef kancelarije Banja Luka, pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Grada Prijedora

Božidar Nikoletić, direktor Nacionalnog parka “Kozara”

Milena Gnjativić-Simatović, projekt menadžer, Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”

Konferencija je jedna od planiranih aktivnosti projekta Feel Kozara čiji je cilj unapređenje lokalnog turizma kreiranjem novih turističkih proizvoda i povećanjem atraktivnosti turističke ponude prijedorske regije.

Projekat će omogućiti jačanje saradnje lokalnih destinacijskih menadžment organizacija, odnosno povećanje saradnje svih aktera na ostvarenju zajedničkih ciljeva i razvoju turističke ponude i jedinstvenog Feel Kozara turističkog proizvoda.

Projekat traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 450.700 KM, od čega oko 360.000 KM finansira Evropska unija u okviru projekta EU4Business.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Ukupna vrijednost ovog projekta je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (sa 15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (sa 1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Izvor: Frontal.rs