smart

Mještani Ulice braće Krneta u prijedorskom naselju Svale tvrde da su ugroženi zbog zapuštenih objekata Centra za socijalni rad, koji su u njihovoj ulici, i dijela zaraslog zemljišta koje je u vlasništvu grada.

Oni tvrde da godinama imaju problem zbog neodržavanja dva objekta koji Centar za socijalni rad koristi za smještaj socijalno ugroženih porodica.

– Najmanje 10 godina smo na razne načine pokušavali da se riješimo žohara koji su nam dolazili iz jednog od tih objekata. Potom su se pojavili pacovi koji su ulazili u kuće i počeli nam gristi namještaj. Ovo ljeto nalazimo zmije u dvorištu i mislimo da je to zbog zapuštene zemlje koja je pored tih kuća – pričaju meštani.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Dodaju da u jednoj kući niko ne boravi četiri godine, nakon smrti starice Anke Burazor, koja je živjela u jednom dijelu te kuće. O lošim uslovima života ove starice pisao je „EuroBlic“. Nakon objave u medijima nadležni iz Centra za socijalni rad odvezli su staricu na liječenje, te je obavljena deratizacija objekta.

– Čovjek koji je obavljao deratizaciju ušao je u kuću i potom izašao napolje. Povraćao je zbog stanja koje je zatekao u objektu. Na drugi dio kuće stanarsko pravo je ostvario čovjek koji je ratno siroče. Povremeno dođe i pokosi oko kuće, ali baš rijetko dolazi. Preselio je na selo u okolini Pijedora, jer mu je smetalo što porodica Đaković, koja je smještena u susjednom objektu, skuplja sekundarne sirovine u dvorištu – priča nam jedna mještanka.

Ističe da i mještanima smeta što porodica koja živi u kući Centra za socijalni rad skuplja sekundarne sirovine i ne vodi računa o uređenju prostora oko kuće.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Donose željezo i razni otpad i ostavljaju oko kuće. Prodali su i svoju kadu kao sekundarnu sirovinu, kupatilo nemaju i nuždu obavljaju oko kuće! Objekat u kojem žive je počeo da se urušava i nije ni bezbjedan za boravak ljudi, a njih dvoje tu žive sa dva sina, kćerkom i unučetom. Poznato je da je za tu porodicu izgrađena kuća u naselju Puharska, ali da su ostali još neki sitni radovi. Smatramo da to treba da se ubrza i oni isele odavde – navode mještani.

Dodaju da pored kuća ima manji dio zemlje koji je u vlasništvu grada i koji je zapušten. Pričaju da oni pokose i iskrče koliko mogu ili plate radnika da to učini.

FOTO:  BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Zahtijevamo od Gradske uprave da održava zemljište koje je u njihovom vlasništvu, a od Centra za socijalni rad da urede svoje objekte ili da ih sruše, jer oni nisu bezbjedni za život – poručuju mještani.

Iz Centra za socijalni rad Prijedora potvrdili su da u Ulici braće Krneta imaju dva objekta. Rukovodilac Opšte službe CSR, Sara Božić, kaže da se jedan objekat ne koristi, a da je u drugom smještena višečlana porodica.

– U ove objekte CSR nije ulagao finansijska sredstava za rekonstrukciju i renoviranje posljednjih godina, s obzirom da takva sredstva nisu predviđana budžetom – rekla je Božićeva.

Iz Službe za informisanje grada Prijedora kažu da u Ulici braće Krneta ima manji komad zemlje u vlasništvu grada. Navode da je Komunalna policija izašla na teren nakon poziva građana. Utvrdili su da su dio zapuštenog zemljišnog placa kosili mještani, ali da je u njegovom uglu ostao dio zarastao u rastinje i šiblje.

FOTO:  BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Nakon toga je Komunalna policija sačinila izvještaj i uputila ga prema Odjeljenju za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, odakle je saopšteno da je prema mjesečnom planu održavanja zelenih površina planirano da se navedena parcela pokosi i uredi u ponedjeljak, 28. juna – najavili su iz Gradske uprave.

Inače, prije dva mjeseca je pokrenuta akcija da se završi gradnja kuća za višečlanu porodicu Đaković nakon čega će oni biti izmješteni iz ovog neuslovnog objekta na Svalama.

POPIS IMOVINE

Iz Centra za socijalni rad Prijedor kažu da su pokrenuli postupak utvrđivanja vlasništva nad nepokretnostima.

– Vršilac dužnosti direktora imenovao je petočlanu komisiju sa zadatkom da utvrdi na kojim nepokretnostima postoji pravo vlasništva JU Centar za socijalni rad, osnov sticanja vlasništva na nepokretnostima, upis imovine u zemljišne knjige i katastar, procjenu stanja predmetnih nepokretnosti i reviziju prava na stambeno zbrinjavanje, odnosno procjenu ispunjenosti uslova za stambeno zbrinjavanje korisnika Centra – kažu iz CSR.

Dodaju da bi ovaj posao trebalo da bude završen do septembra.

Izvor: Srpskainfo