Za Republiku Srpsku je neprihvatljivo da visoki predstavnik nastavi da radi u BiH, zaključeno je na okruglom stolu Istraživačkog centra iz Banjaluke. Dvije i po decenije rada visokog predstavnika bilo je na štetu suvereniteta i nezavisnosti BiH. Zbog toga, smatraju učesnici okruglog stola, Republika Srpska treba da izradi strategiju nastupa prema visokom predstavniku, koja će biti odraz unutrašnje politike, a što bi trebalo da označi nacionalno jedinstvo.

– Imali smo još 2005. stav venecijanske komisije koja je u ocjeni stanja ustavnosti u BiH stala na stanovištu da ova zemlja ne može u budućnost sa kancelarijom visokog predstavnika i da je institucija visokog predstavnika na neki način završila svoj rad ovdje – naglasio je Nevenko Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, naglašava da je važno usvojiti strategiju.

– Mislim da Republika Srpska konačno treba da usvoji strategiju nastupa prema visokom predstavnikuu gdje će prije svega odražavati unutrašnje politike, a to bi trebalo da označi jedno nacionalno jedinstvo koje bi u jednom dugoročnijem nastupu trebalo da odredi poziciju Republike Srpske – istakao je Šolaja.

Profesor Ustavnog prava Mile Dmičić naveo je da je cilj okruglog stola da okupi naučne i stručne radnike

– Moj osnovni pristup biće u tome da pokažemo u kolikoj mjeri je visoki predstavnik doprinio ili nije u ostvarivanju proklamovanih ciljeva Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma o njegovoj civilnog implementaciji – rekao je Dmičić.

Autor: RTRS