Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a položile su danas vijence na spomenik na Patriji, gdje su prije 79 godina partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je proboj na Patriji jedan od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine.

– Prilikom proboja obruča 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i oko 900 boraca. Nažalost, neprijatelj je kasnije uspio zatvoriti obruč i tad je nastala golgota naroda Kozare i Potkozarja, koji je u najvećem broju završio u Јasenovcu – podsjetio je Rodić.

Rodić je rekao da se danas sa ovog mjesta šalju poruke mira i tolerancije da se zlo koje se zove rat više nikad i nigdje ne smije ponoviti.

– Odavde sa Patrije, gdje je svaki pedalj ovog mjesta krvlju zaliven, svijetu bi trebali poslati poruku mira jer rat donosi zlo i onima koji su napadnuti i onima koji napadaju. To je jedno ljudsko zlo koje je čovjek izmislio i, nažalost, zadržava se u cijelom svijetu. Svugdje se na neki način ratuje i gine, a to je ono što posljednje treba učiniti, da se putem sile i ubijanja rješavaju neki međunarodni problemi – izjavio je Rodić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je novinarima da grad Prijedor značajnu pažnju posvećuje ovom događaju i zato je važno nastaviti sa obilježavanjem istorijskih datuma iz Narodno-oslobodilačke borbe.

– Na ovakva mjesta moramo dolaziti, kako bi mlade generacije znale šta se ovdje dešavalo. Da se više nikom i nikada, takvo zlo, ne ponovi. Moramo gajiti kulturu sjećanja. Bez sjećanja i znanja o istini i prošlosti ne možemo ni gledati naprijed – naglasio je Kovačević.

Nakon polaganja vijenaca i istorijskog časa u zaseoku Macure, mjestu gdje je probijen neprijateljski obruč, svečanost je završena druženjem sa mještanima.

Autor: SRNA/RTRS