Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem ga je upoznao o činjenici da ministarka inostranih poslova u Savjetu ministarke Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka.

– Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministarke Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN Svena Јirgensona da Turkovićeva nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici – rekli su za Glas Srpske iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH – naglasio je Dodik u pismu.

On je nagasio da je odgovornost na Turkovićevoj, jer, iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za spoljnu politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje.

Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova u Savjetu ministara”.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Dodik već uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta za implementaciju mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Takođe, u pismu je jasno i nedvosmisleno navedeno da je Savjet bezbjednosti UN jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim.

– Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – naglasio je Dodik u pismu.

Sjednica Savjeta bezjednosti UN, na kojoj bi zemlje članice razmatrale ostavku Valentina Incka, trebalo bi da bude održana danas, a zakazana je na insistiranje Rusije, nakon što je predstavnik Estonije, koja predsjedava ovim tijelom, pokušao da zaobiđe ovu tačku dnevnog reda.

Autor: SRNA/RTRS