Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić ne prestaje sa svojim infantilnim ponašanjem.

Ovoga puta, otišao je korak dalje, pa je tako juče oko 17.55 časova uputio skandalozne prijetnje i uvredljive riječi uz povišen ton dežurnom dispečeru Službe hitne medicinske pomoći.

Begić je, kako se nezvanično saznaje, dispečeru prijetio ubistvom iz razloga “što nije poslao sanitetsko vozilo na vrijeme”, ali je zato Begić na vrijeme stigao da fotografiše lice kojem je bilo neophodno ukazati medicinsku pomoć, kako bi fotografiju istog mogao dijeliti na društvenim mrežama, što je ispod svake moralne vrijednosti.

O svemu se oglasio i Dom zdravlja Banjaluka.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Dana 28.06.2021. godine u 17:55 časova uslijedio je telefonski poziv dispečeru na broj 124. Lice, koje je zvalo Službu hitne medicinske pomoći se predstavilo kao I. B. i tražilo je da ekipa Službe hitne medicinske pomoći izađe u Ulicu Stevana Mokranjca kod kafea „Martel“.

Dežurni dispečer je prihvatio poziv i tražio je dodatne informacije kako bi odlučio po stepenima hitnosti koju će mobilnu ekipu poslati na intervenciju, obzirom da je osoba za kog je tražen izlazak mobilne ekipe, po riječima očevidaca, bila svjesna i sjedila na klupi.

U toku tog razgovora, od strane lica koje je uputilo poziv prema SHMP, uslijedile su, uz povišen ton, opasne prijetnje i uvredljive riječi prema dispečeru.

Mobilna ekipa je izašla na mjesto poziva, ali tamo nije zatekla pacijenta, jer je u međuvremenu sa lica mjesta dovezen privatnim vozilom u Službu hitne medicinske pomoći.

Pacijent B.Š. odmah je primljen na pregled u Službi hitne medicinske pomoći.

Nakon pregleda koji je obavio dr spec. urgentne medicine, pacijentu je ordinirana infuziona terapija, nakon čega se pacijent osjećao bolje, te je odbio dodatne preglede i uz pratnju članova porodice odvezen je kući.

Napominjemo da se nije radilo o infarktu, kako je rečeno u telefonskom pozivu, nego o trenutnoj slabosti organizma uzrokovanom visokom vanjskom temperaturom i dehidracijom.

Ovo nije prvi put da se dešavaju prijetnje prema osoblju Službe hitne medicinske pomoći bez osnova i bilo kakvog povoda, ali ovog puta su prijetnje stigle od onih lica koja bi trebala zaštititi radnike na njihovom službenom zadatku.

Molimo sve relevantne faktore i nosioce vlasti u Banjoj Luci da preduzmu mjere kako bi se zaštitili zdravstveni radnici od sličnih incidenata i prijetnji koje otežavaju ionako stresan posao koji svakodnevno obavljaju”, piše u saopštenju.

Ovim povodom, direktorici JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci doc. dr sci. med. Neveni Todorović i široj javnosti, obratila se i Udružena sindikalna organizacija Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih tehničara JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci sa sljedećim saopštenjem:

“Udružena sindikalna organizacija Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih tehničara JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci moli gradonačelnika, odbornike u Skupštini grada, poslanike u Parlamentu Republike Srpske i sve političke partije da ne koriste zaposlene radnike u Službi hitne medicinske pomoći za svoja politička „prepucavanja“. Ako ne možete da nam obezbijedite bolje uslove na radu, veći broj sanitetskih vozila i mobilnih timova, koji bi zadovoljili sve potrebe građana u Banjoj Luci, nemojte koristiti svoje političke funkcije da nam dodatno otežavate rad, posebno u ovom periodu kad smo već iscrpljeni zbog pandemije korona virusom.

Ako prijetnje upućene radnicima Službe hitne medicinske pomoći ne budu sankcionisane, posebno ako su upućene od javnih ličnosti, vrlo brzo će postati prihvaćen model ponašanja u komunikaciji građana, što će još više otežati rad dispečera i ostalih zaposlenih u Službi hitne medicinske pomoći.

Ubuduće ćemo sva neprimjerena ponašanja, što podrazumijeva i prijetnje zaposlenima, prijavljivati policiji jer se osjećamo ugroženi na radnom mjestu, ali i kao građani”, navodi se u saopštenju.

Izvor: ATV