Zbog ekstremno visokih temperatura posljednje dvije sedmice, ovo je bio najtopliji jun na globalnom nivou, od kada se vrše mjerenja. Ni jul mjesec neće biti drugačiji, jer meteorološke agencije uveliko najavljuju da će i dalje biti ektremno vruće. Ono što se ne mijenja jeste odlazak radnika na posao i rad na visokim temperaturama.

Na plus 40 stepeni, zaista nikome nije lako. Ipak, najteže je hroničnim bolesnicima. Odlazak na posao ljeti, na visokim temperaturama, može biti prava noćna mora ukoliko idete autobusom, ili iz nekog drugog razloga koristite gradski i prigradski prevoz.

Mnogi autobusi nisu klimatizovani, pa temperatura u njima može biti i preko 40 stepeni. Zbog toga su građani saglasni da bi trebalo investirati u gradski prevoz i klimu propisati kao obaveznu opremu.

Teško je i fizičkim radnicima na građevini, posebno onima koji posao obavljaju na velikim visinama. Pored visokog pritiska u vazduhu, temperatura od betona i ostalog građevinskog materijala može da dosegne i preko 50 stepeni.
Radnici koje smo sreli kažu da se uvijek radilo bez obzira na vremenske uslove.

– Nije ovo ništa naporno, mora se raditi, ali se i odmara. Ima i hladovine…- ističe jedan od radnika na građevini.

Јedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati.

Za razliku od radnika koji neodložno moraju da rade po ovim vrućinama, drugi građani slobodno vrijeme koriste da se rashlade na nekim od gradskih kupališta ili bazena.

Ove visoke temperature mogu negativno uticati na zdravlje građana. U Službu hitne medicinske pomoći dnevno se javlja tri do pet pacijenata zbog kolapsa uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama i visokim temperaturama vazduha.

Spas bi mogao stići u petak kada meteorolozi najavljuju manje toplo i promjenjivo vrijeme. Temperatura će biti oko prosjeka, a sljedeće sedmice kažu, možemo očekivati kišu.

Autor: RTRS