Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da još nije vrijeme za zatvaranje OHR.

U svom govoru Turkovićeva je rekla da se BiH raduje danu kada će se moći zatvoriti OHR, ali da taj dan još nije došao jer nisu ispunjena pet plus dva uslova i cilja za to.

Ambasador Rusije u BiH Vasilij Nebenzja izjavio je da Turkovićeva nema zakonito pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.

On je postavio pitanje da li izjave Turkovićeve odražavaju stav oba entiteta BiH ili je to njeno lično mišljenje – na koje ima pravo – i da li je ono što ona govori koordinisano s Predsjedništvom BiH i na koji način.

– Dobili smo pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da nemate zakonito pravo da govorite u ime svih strana – naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, odredbe Dejtonskog sporazuma nalažu da spoljna politika bude zajednička odgovornost u BiH i da mora biti koordinisana.

– Ako to nije slučaj, sve što ste rekli može se smatrati vašim ličnim viđenjem, a ne pozicijom BiH – ocijenio je ruski predstavnik.

Na pitanje Turkovićeve da li Nebenzjine izjave odražavaju stav Rusije, ruski ambasador je naglasio da su sve to stavovi Ruske Federacije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na kraju rasprave o BiH ruski ambasador je poručio da nije na članicama ovog tijela UN da odluče da li Bisera Turković ima ovlašćenje da predstavlja sve strane u BiH, već o tome treba da se odluči u toj zemlji.

– Mislim da je to pitanje o kojem treba da se odluči u BiH i siguran sam da će se današnji sastanak pažljivo gledati tamo. Neka oni sami odluče da li je gospođa Turković ovlašćena da iznosi ovakve izjave ili nije – istakao je Nebenzja na kraju rasprave o OHR i imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

Nakon toga je predstavnik Estonije Sven Jirgenson, koji je predsjedavao sastanku, zaključio raspravu o ovoj temi.

Članice Savjeta bezbjednosti UN nisu se izjašnjavale glasanjem o ovom pitanju. Za sada nema zvaničnog saopštenja iz UN.

Autor: SRNA/Srpskainfo