Nepoznati počinioci skinuli su trobojku Srpske pravoslavne crkve i polomili jarbol kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da u “punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije svjedočimo novom incidentu”.

Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom “velike Albanije” gazi trobojku.

– Ovaj čin direktan je napad na vjeru i prijeteća poruka vjernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbjednosne situacije u srpskim sredinama na KiM. Istovremeno, više je nego očigledno da prištinska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve – navodi se u saopštenju.

Nije slučajno, navodi se dalje u saopštenju, da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obilježavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog Porfirija i brojnih građana.

– Nakon što je njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja vjerske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira – podvlači se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ukazuje da se nad srpskim narodom i pravoslavnim vjerskim objektima na KiM sprovodi serija agresivnih napada i organizovanog nasilja, a posebno se intenzivira prilikom obilježavanja velikih praznika.

– Sa jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, maltretiranje Srba od strane prištinske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obilježe Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok sa druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi vjerske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije – ističe kancelarija za KiM.

Od početka godine dogodilo se ukupno 70 napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrječitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTRS