Na području Prijedora trenutno je šest osoba pozitivno na virus korona što pokazuje da pandemija trenutno jenjava.

Ovo je naveo gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović tokom izvještavanja na Skupštini grada Prijedora o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

On je podsjetio da je od početka epidemije ukupno zaraženo 1895. osoba, od kojih je 121 umrlo.

Pod zdravstvenim nadzorom je jedan Prijedorčanin i jedan je u kućnoj izolaciji.

– Od 28. do prvog nemamo nijednog pacijenta. Ovi podaci nam ne dozvoljavaju da se opustimo i mislimo da je pandemija iza nas, najbolje rješenje je vakcinisanje jer je tako pandemiju možemo izabaciti iz naše zajednice – poručio je Pavlović.

Podsjetio je da je u prošla četiri dana organizovana masovna vakcinacija u Sportkoj dvorani “Mladost”, gdje su se vakcinisali građani koji imaju više od 65. godina i oni sa hroničnim oboljenjima.

– Prema Informacijama iz Instituta za javno zdravstvo vakcine stižu koje su plaćene, stići će vakcine iz kovaks sistema. Radimo na tome da se oslobodi ambulanta na Urijama, našli smo rješenje koje je definitivno i vakcinacija od 01. 09. će preći na drugo mjesto, a ambulanta počinje sa radom, od septembra jer su doktori na godišnjem nivou i nemamo dovoljno ljkara za rad u kovidu – rekao je Pavlović.

Odbornik Andrija Vukotić koji je inače i vršilac dužnosti direktora u bolnici “Doktor Mladen Stijanović” rekao je da je na liječenju u ovoj zdravtsvenoj ustanovi trenutno pet zaraženih virusom korona dok je jedna osoba preminula u prošla 24 sata.

– Trebamo iskoristiti te vakcinacije. Nažalost nije stigla još druga komponenta “Sputnjik V” za 95 radnika naše bolnice, treba napraviti pritisak na Institut za javno zdravstvo. Oko 5.000 osoba je primilo prvu dozu, a revakcinisano oko 3.000 ljudi – naveo je Vukotić.

Odbornici u Skupštini grada Prijedora su apelovali na građane da se vakcinušu jer to može da bude najbolja zaštita od novog talasa epidemije koji se najvaljuje od jeseni.

Izvor: Srpskainfo