Nastupom članova ansambla narodnih igara i pesama Kolo iz Beograda u ljetnoj bašti u Prijedoru večeras je završen Međunarodni festival folklora Kozarsko kolo 2021.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izrazio je zadovoljstvo što je ovaj ansabl večeras dio svog bogatog repertoara predstavio pred prijedorskom publikom.

– Svima nam je bila čast da ih vidimo na sceni i kako oni to maestralno rade, a iskreno se nadam da su i oni zadovoljni boravkom u Prijedoru i da će odavde ponijeti lijepe uspomene – rekao je Pavlović.

Pavlović je istakao je da je potrebno promovisati kulturu i tradiciju, kako grada Prijedora i Republike Srpske, tako i Srbije, kao i da se osnažuju paralelne veze.

– Prepuna ljetna bašta pokazuje da nam treba ovakvih dešavanja, a kojih će, nadamo se, i biti tokom ljeta, sa povoljnijom epidemiološkom situacijom. U odnosu na prošlo ljeto, kada su svi trgovi i prostori za kulturna dešavanja bili pusti, ovih nekoliko dana su oni oživjeli, te se radujemo i nadamo da će tako biti i nadalje – rekao je Pavlović.

Šef orkestra Ansambla Kolo Nenad Stanić rekao je da nisu prvi put u Prijedoru i da se raduju svakom dolasku i ovdje i uopšte u Republiku Srpsku.

– Publika je imala priliku da vidi ono što nikada nije vidjela jer se koncepcijski naši koncerti razlikuju od onih prije nekoliko godina. To znači da je produkcijski sve drugačije – rekao je Stanić i dodao da o Ansablu nema šta mnogo da se kaže, osim da funkcioniše od 1948. godine, te da se vesele što bi najzad mogli da dobiju svoj prostor za rad u okviru grada Beograda.

– U vrijeme korone smo mnogo radili, naravno po grupama kako smo morali, tako da nas ovaj rad koji je odjedanput krenuo nije iznenadio i baš je lijep osjećaj da se radi poslije duge pauze – rekao je Stanić.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz istakao je da je ovo bila efektna završnica Međunarodnog festivala Kozarsko kolo.

– Večeras su nam u publici bili gosti i iz susjednih opština i ovo je bila jedna prelijepa noć u kojoj smo svi uživali – rekao je Šormaz.

Gradonačelnik Prijedora danas je u Gradskoj upravo primio predstavnike Nacionalnog ansambla Kolo i članove Udruženja za očuvanje tradicije, koje je bilo organizator ovog festivala.

Generalni pokrovitelj Festivala Kozarsko kolo 2021 bio je grad Prijedor.

Autor: SRNA/RTRS