Svoj 70. rođendan jedan od najpoznatijih njemačkih muzeja Okeaneum u Štralzundu u Njemačkoj obilježio je postavljanjem skulpture srpskog vajara Mile Prerada, rodom iz Niševića kod Prijedora.

Prerad već 50 godina svoju umjetničku crtu razvija na dalekom ostrvu Rigen na Baltičkom moru, kojeg Nijemci nazivaju i galerijom njegovih djela.

Okeaneum, jedan od najpoznatijih njemačkih muzeja, krasiće ubuduće i nova skulptura Mile Prerada – rep kita, visoka tri metra i teška osam tona.

– Ovo priznanje znači za mene mnogo, za mene kao umjetnika. To je velika stvar jer mnogi umjetnici su pokušavali da dođu na ovo mjesto i nisu uspjeli – rekao je Prerad.

– Mi imamo mnogo eksponata gospodina Prerada ovdje u muzeju. Trebao nam je još jedan ove vrste i upravo od ove životinje. Kada smo saznali da on ima jedan veliki kamen upravo takav, rekli smo da odmah to radi i mi ćemo to uzeti – izjavio je direktor muzeja Okeaneum u Štralzundu Harald Benke.

U svjetskom moru umjetnika pravo na mjesto za skulpture ispred njemačkog muzeja pod Uneskovom zaštitom pripalo je Mili Preradu.

Ispred ove kulturne ustanove, nalaze se samo njegove skulpture. “Rep kita” jedna je od tri.

– Zemlja iz koje dolazi ovako jedan veliki umjetnik sigurno je ponosna što baš on potiče iz nje i što je čovjek svjetskog glasa čija su djela poznata u svijetu. Mi imamo čast da je sada dio naše zemlje i zahvalni smo na tome što je baš vaša iznjedrila takvog jednog velikog umjetnika – poručio je gradonačelnik Štralzunda Aleksandar Badrov.

A zahvalnost i podršku Preradu pružaju i njegovi sunarodnici. Pantelija Dudić iz grada Konstanca kod Bodenskog Јezera u Njemačkoj prešao je čak 1.200 kilometara samo da bude svjedok još jednog velikog djela čovjeka sa kojim ga veže prijateljstvo, ali i korijeni.

– Mi i ne znamo kojeg je umjetnika naš srpski narod iznjedrio u maloj Omarskoj, Niševićima. Treba da budemo ponosni na njega i jesmo ponosni, ja sam ponosan – istakao je Dudić

Iako je iza njega nešto manje od stotinu umjetničkih skulptura od drveta i kamena, pa čak i park na Rigenu koji nosi njegovo ime, Mile Prerad ima jednu želju. Da napravi skulpturu u Beogradu sa jasnom simbolikom – mjesto prošlosti, budućnosti i temelj srpskog naroda.

– Skulptura bi više izgledala sa sidrom, gdje jedna familija sa djecom nose sidro da bi je postavili u srcu Srbije – objasnio je Prerad.

I dok veliki umjetnik nastavlja stvaralaštvo u svojoj drugoj domovini na Rigenu sa nestrpljenjem očekuje ponovni susret sa prvom, Republikom Srpskom, rodnim Niševićima i ognjištem, na kojem je počeo svoju vajarsku karijeru.

Autor: RTRS