Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuju obilježavanju 79 godina od Bitke na Kozari.

Dodik i Cvijanovićeva položili su vijence na memorijalni zid spomenika na Mrakovici.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, opština i gradova Potkozarja i organizacija od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Polaganju vijenaca i cvijeća prethodio je parastos na spomen krstu, a slijede umjetnički program, obraćanje zvanica i otvaranje izložbe „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945“ i prikazan film „Dara iz Jasenovca“.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Autor:SRNA/ATV