Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je sudbina Srba sa Kozare jedna od najvećih tragedija koje su zadesile srpski narod u 20. vijeku.

“Da bi se sačuvala uspomena na tu tragediju, na čojstvo i junaštvo u odbrani nejači, ovdje se okupljamo svake godine da odamo počast stradalima sa željom da se to nikad ne zaboravi i da se ne zaborave svi koji su izgubili život na ovoj legendarnoj planini”, poručio je Pavlović u obraćanju na obilježavanju 79. godišnjice Bitke na Kozari.
On je naglasio da Kozara živi u sadašnjim generacijama koje uče i znaju da je bitka počela 10. juna 1942. godine i da je trajala 27 dana, da je Bitka na Kozari simbol stradanja i otpora slobodarskog srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

“Zato odavde danas šaljemo poruku da Kozara živi, da je u nama i oko nas, da je Kozara naša tuga i vječno živo sjećanje na stradanje, ali i naš ponos i naša snaga da uvijek i iznova i kada padamo na koljena, imamo snage da se uzdignemo i krenemo naprijed. Lekcija je to koju naša Kozara drži ovdje svake godine na ovaj dan, da se ne zaboravi, da se pamti i da se ponosi”, dodao je Pavlović.

Izvor: prijedorgrad