Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Nenad Stevandić ocijenio je danas u Sarajevu da ova grupa djeluje kao terapijska grupa za one koji ne mogu da dobiju izbore i koriste je kao polugu za politički marketing i za predizbornu kampanju svojih partija.

– To sa strane kad se pogleda djeluje kao terapijska grupa za one koji ne mogu da dobiju izbore, pa pokušavaju, kreiranjem zakona koji bi njima odgovarali, da budu u poziciji da te izbore dobiju – rekao je Stevandić novinarima.

Nakon sastanka članova Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom i direktorom Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst.

Stevandić je podsjetio da su sve izmjene Izbornog zakona vezane za saglasnost entiteta i naroda, da nema drugih izmjena i drugačije ne može da funkcioniše BiH.

– Što se tiče skenera, to je priča da neko na softverski način pokušava da učestvuje u izbornoj kampanji. Neprikosnoven je prostor od paravana do glasačke kutije. Tu nema skenera koji smije da pogleda i naš birač to neće da podrži. O skenerima se može pričati samo na mjestu brojanja – objasnio je Stevandić.

On je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici međunarodne zajednice danas održali sastanak sa članovima Interresorne radne grupe, kako bi vidjeli stvarno stanje, jer, kako je rekao, ko zna kakve oni informacije dobijaju.

Stevandić je rekao da je putem Interresorne radne grupe napravljen poligon za realizaciju ličnih interesa.

On je istakao da je hvaljenje Centralne izborne komisije BiH /CIK/ nevjerovatno.

– Oni su predložili da Dom naroda ima 42 člana, da 7,5 miliona KM ide na neto plate, a to je bruto blizu 25 miliona KM. Oni predlažu 30 do 40 miliona KM iz džepova građana da bi Dom naroda funkcionisao kao Parlamentarna skupština. Pa, ko će normalan prihvatiti takvu izmjenu Izbornog zakona? To je taj hvaljeni CIK – rekao je Stevandić i dodao da su to nesuvisle stvari.

Autor: SRNA/RTRS