Direktor Instituta za istraživanje srpski stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević rekao je da svi govore o nekakvom genocidu u Srebrenici nad muslimanima, a niko se ne osvrće na osnovnu činjenicu da su u gradu Srebrenica pobijeni svi Srbi.

– To je jedini grad u BiH, gde su pobijeni svi Srbi i to nikako da dođe do naše svesti – rekao je Ivanišević, koji je podsjetio da je bio jedan od rijetkih civila koji je ušao u Srebrenicu na Petrovdan, nakon što je ušla i srpska vojska, ali da nije našao nijednog Srbina, jer su bili svi pobijeni, što je, kako je ocijenio, stravično.

Navodeći da je to najstravičnija činjenica u tom ratu da su u jednom gradu pobijeni svi Srbi, Ivanišević je rekao da razni srpski politički rukovodioci pričaju o muslimanskim zarobljenicima, dok su svi srpski ratni zarobljenici prethodno pobijeni u Srebrenici.

– Otkud sada da su pobijeni muslimanski ratni zarobljenici dve tri godine kasnije važniji nego srpski ratni zarobljenici. Sve srpsko je uništeno i pobijeno, i civili i ratni zarobljenici, sva sela etnički očišćena – rekao je Ivanišević novinarima u Beogradu, uoči pres-konferencije “Srebrenica – činjenice i pitanja”.

Ivanišević je ponovio svoj stav da su na muslimanskom mezarju u Srebrenici većinom pokopane ubice, te da je otkopano 27 masovnih grobnica i pronađeno 2.800 muslimanskih žrtava, a nijedan uza sebe nije imao nijedan papir, lična dokumenta.

– Kod mene je dolazio jedan holandski vojnik, pravio neke spiskove i pokazuje na nekog prstom i pita – `što se taj dva putao pisao`, a onda dolazi drugi pa kaže – `izvinite, taj isti se meni prijavio kao Ibro, a kod kolege kao Muharem`. Znači obmana i lopovluci su bili bezbrojni – rekao je Ivanišević.

On je rekao da još traje vrijeme činjenica koje je nametnula “sila”, koja je izmislila riječ “genocid” za Srebrenicu.

– Mi čekamo, pomalo se topi, i na kraju ćemo doći do činjenica i istine, a ne plaćenih i falsifikovanih činjenica od vrlo moćnih država – ističe Ivanišević, koji priprema svoju novu knjigu “Anatomija slučaja Srebrenice – teror nad činjenicama”.

Ivanišević kaže da je u Srebrenici sa širom okolinom, gdje je djelovala muslimanska Osma operativna grupa, pobijeno oko 3.800 Srba, a da je od ukupne srebreničke srpske populacije na svom ognjištu ostalo oko devet odsto.

Govoreći na pres-konferenciji, koju je organizovala vanparlamentarna stranka ““

Zdrava Srbija”, Ivanišević je rekao da su nakon ulaska srpske vojske u Srebrenicu muslimanski civili očekivali osvetu, jer su njihove kuće bile pune opljačkane srpske imovine iz srpskih spaljenih sela, ali da je srpski vojnik pokazao toliko viteštvo i dostojanstvo, kakvo nije viđeno u Evropi, jer nijedno dijete i nijedna žena nisu udareni.

– Čekam kada će muslimanske žene da progovore i kažu da ih niko tamo u Srebrenici nije udario – rekao je Ivanišević, te napomenuo da je srpska vojska obezbijedila muslimanskim civilima, ženama i djeci cisterne s vodom, hranu i prevoz.

On je kao poređenje u humanosti naveo primjer da muslimanima nije palo na pamet da za 100.000 Srba, koji su se po ciči zimi mučili i napuštali Sarajevo, ponudi koru hljeba, a kamoli prevoz, dok su Srbi za 30.000 muslimana iz Srebrenice dali prevoz, hranu i vodu.

Ljubiša Ristić, savjetnik Instituta i član vanparlamentarne stranke “Zdrava Srbija”, predložio je da se Dom zdravlja u Srebrenici nazove po imenu medicinske sestre Rade Milanović, poznatije kao “bolničarka Rada”, koju je, kako je rekao, pozivajući se na svjedočenja samih muslimana, u Zalazju ubio Zulfo Tursunović.

Ristić je podsjetio da je sada već pokojni Zulfo Tursunović u jednom filmu govorio da je 5.000 muslimanskih vojnika kod sela Kamenica upalo u zasjedu i da ih je 2.000 poginulo.

– Pa zar je to genocid? Zdrava pamet kaže da nije – naveo je Ristić, koji je ocijenio da je Srebrenica projekat velikih sila, prije svega SAD, čiji je cilj da se razbije srpsko nacionalno biće i prostor.

Autor: SRNA/ATV