Policijski službenici su u okviru akcije kontrole vozača pod dejstvom alkohola, droge ili psihoaktivnih lijekova evidentirali 1.271 prekršaj po akcentu akcije i 1.965 drugih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi sankcionisana su 1.234 vozača.

Čak 676 ili 54 odsto vozača sankcionisano je zbog utvrđenih od 0,31 do 0,80 promila alkohola u krvi, a 387 ili 31,4 odsto zbog utvrđenih od 0,81 do 1,50 promila.

U saopštenju je navedeno da je uhapšeno 118 ili 9,6 odsto vozača koji su zadržani u službenim prostorijama do otrežnjenja ili oporavka, kod kojih je utvrđeno više od 1,5 promila alkohola u krvi, kao i 12 vozača koji su odbili da se podvrgnu alko-testiranju.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisan je 41 mladi vozač, odnosno vozač mlađi od 21 godine ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva, a najveći broj vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi evidentiran je i sankcionisan na području policijskih uprava Banjaluka, Bijeljina, Doboj i Prijedor.

– Imajući u vidu da je u porastu broj vozača koji upravljaju motornim vozilom pod dejstvom droge ili psihoaktivnih lijekova, aktivnosti policijskih službenika su bile usmjerene i na ovu vrstu prekršaja – navedeno je u saopštenju.

Policijski službenici su kod 67 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom droge ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 37 ili 55 odsto vozača sankcionisano, od kojih su četiri vozača bila pozitivna, a 33 ih je odbilo da se podvrgne ispitivanju.

Tokom realizacije navedene akcije na području Policijske uprave Prijedor privremeno su oduzeta četiri motorna vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

– S obzirom na činjenicu da su jul i avgust identifikovani kao mjeseci sa najvećim brojem poginulih lica na putevima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise – poručili su iz resornog ministarstva.

Iz MUP-a Srpske posebno apeluju na vozače motornih vozila da poštuju ograničenje propisane brzine i da ne konzumiraju alkohol, drogu ili psihoaktivne lijekove.

Apel je upućen i vozačima motocikala i mopeda – da koriste zaštitnu opremu, te da ne pretiču sa desne strane, što je naročito izraženo u užim gradskim jezgrima, kao i da preticanje izvode na bezbjedan način, a brzinu prilagode stanju i uslovima puta.

Poseban apel upućen je i biciklistima – da koriste saobraćajne površine za kretanje bicikala, te da na pješačkom prelazu silaze sa bicikla i guraju ga pored sebe.

– Biciklisti ne treba da koriste mobilni telefon i slušalice u oba uha i treba da u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, koriste svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću reflektujuću opremu – poručili su iz MUP-a.

Pješaci su pozvani da se kreću površinama namijenjenim za kretanje pješaka, te da, ako prelaze kolovoz na mjestu gdje ne postoji pješački prelaz, uz dodatnu opreznost prelaze samo ako time ne ometaju saobraćaj vozila.

– Ukoliko se kreću kolovozom na javnom putu van naselja da se kreću uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, kao i da noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti koriste svjetloodbojni prsluk – navedeno je u saopštenju.

Akcija kontrole vozača pod dejstvom alkohola, droge ili psihoaktivnih lijekova na nivou Republike Srpske organizovana je u okviru kampanje MUP-a Srpske “Vozi oprezno – putuj bezbjedno”, s ciljem sprečavanja nastanka saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica.

Autor: SRNA/RTRS