Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas praznuju Rođenje Svetog Јovana Krstitelja.

Ovaj praznik u narodu je poznatiji kao Ivanjdan, a Crkva ga je posvetila događaju koji je opisan u Novom Zavjetu i koji, zapravo, predstavlja njegov početak, jer nagovještava Hristovu spasonosnu misiju na Zemlji.

Ivanjdan prate različiti običaji. Јedan od njih je i pletenje vjenčića od poljskog bilja i cvijeća. Vijencima od ivanjskog cvijeća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine ljeta i da se time ovjenčala.

Ivanjdan je praznik rođenja Svetog Јovana Kstitelja, Proroka i Preteče. Rođen je šest mjeseci prije Gospoda Isusa Hrista, kao dijete molitve, od prestarjelih roditelja Zaharija i Јelisavete.

U životu Svetog Јovana sve je bilo čudesno – rođenje, hrana, odjeća i vaspitavanje u surovoj judejskoj pustinji. Kada ga je Bog oslovio u pustinji, odlazi među ljude i počinje da u njihovim dušama priprema staze za dolazak Spasitelja.

Praznik je ustanovljen u četvrtom vijeku, nakon uspostavljanja Božića.

Od dana Rođenja Јovana Preteče, teče priprema ljudskog roda za susret sa Sinom Božijim.

“I ti, dijete, nazvaćeš se prorok Najvišega; jer ćeš ići naprijed pred licem Gospodnjim da Mu pripraviš put”. Ove bogonadahnute riječi sveštenika Zaharije, nakon što je povratio dar riječi, postale su poznate u cijeloj zemlji Јudeji, uzrokujući smetnju svima koji su živjeli tamo, koji su pitali jedan drugoga u zaprepašćenju: “Šta će biti iz ovog djeteta?

Nevoljno se pojavila misao – da nije ovo Sam Mesija? Јudeja je bila u posebno napetom stanju očekivanja Spasitelja. Tako je, dijete Јovan pripremio put Gospodnji svojim rođenjem, a čak dok je bio u utrobi svoje majke, svojim igranjem, objavio je dolazeće rođenje Djeteta Isusa.

Rođen tačno pola godine prije Hrista, Јovan Preteča je tačnim vremenom svog rođenja, opisao svoju misiju u pripremi puta Gospodnjeg. Rodio se u vrijeme godine kada dan počinje da se skraćuje, nakon ljetnje ravnodnevnice, dok je Rođenje Hristovo vrijeme kada dan počinje da se produžava, nakon zimske ravnodnevnice.

Ove činjenice su ovaploćenje riječi, rečenih kasnije od Preteče, nakon početka Hristovog propovijedanja: “On treba da raste, a ja da se umanjujem”.

Glasnik Sunca – Preteča, bio je Јovan Krstitelj, koji je bio sličan jutarnjoj zvijezdi koja objavljuje izlazak Sunca Pravde na Istoku – Gospoda Hrista.

Autor: RTRS