Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

“Prema pisanju pojedinih medija, kojim se najavljuje nastavak ustaljene višegodišnje prakse Bisere Turković da uskostranački zloupotrebljava funkciju ministra inostranih poslova i samovoljno, bez konsenzusa Predsjedništva BiH koje je jedino ovlašteno za vođenje spoljne politike, donosi instrukcije za cijelu DKP mrežu BiH, obavještavam i tražim od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji da se dana 11. jula, zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorima iz Republike Srpske.

On je naglasio da uporno politizovanje ratnih dešavanja u Srebrenici, i još upornije negiranje ratnih zločina počinjenih od Bošnjaka i ostalih nad Srbima u toku građanskog rata 1992-1995, ne vodi ka pomirenju i suživotu naroda u BiH, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a imenovana lica, državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja”, ukazao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da ova instrukcija za ambasadore iz Republike Srpske ostaje na snazi do daljeg i primjenjuje se i na sve eventualne instrukcije MIP koje se odnose na bilo koji segment jednostranog i jednostranačkog nametanja obilježavanja 11. jula.

Autor: SRNA/ATV