Interes naših građana da se odreknu državljanstva Bosne i Hercegovine baš i ne jenjava pa se tako u prvih šest meseci ove godine bh. državljanstva odreklo 1.239 osoba.

“U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već poseduju ili da im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države. U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog povoljniji radno-pravni status, pravo na posedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu. Veći broj lica koja se odriču bh. državljanstva je u potpunosti integrisan u sredinama u kojima žive u inostranstvu, čak puno više nego u BiH”, tvrde u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Dodaju da pojedini puno bolje govore nemački, nego maternji jezik, a da se odricanje najčešće vrši “u korist” sticanja državljanstva Nemačke i Austrije.

Na ovome je od početka ove godine BiH zaradila nekoliko stotina hiljada KM jer taksa za ispis iz državljanstva BiH iznosi 800 KM, osim za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše Jugoslavije koji plaćaju taksu od 200 KM.

U prošloj godini bh. državljanstva se odreklo 3.138 i vrlo je moguće da ćemo i ovu godinu završiti sa sličnim brojem. U 2019. godini Bosna i Hercegovina je ostala bez 4.059 državljana.

Poređenja radi, tokom 1996. godine, prve posleratne godine, državljanstva BiH odreklo se tek šest ljudi.

Do danas smo, kada uključimo i podatke od prvih šest mjeseci ove godine, prešli cifru od 92.000 građana koji su se trajno ispisali iz knjige državljana Bosne i Hercegovine piše Faktor.