Zbog natprosječno visokih temperatura, na nekoliko šumskih lokaliteta u Srpskoj došlo je do masovnog razmnožavanja inesekata, koji uništavaju stabla.

U prijedorskoj regiji najugroženija su hrastova stabla, dok je u Hercegovini zabilježena povećana pojava gubara i borovog četnjaka.

Šume u Republici Srpskoj zauzimaju 40 odsto od cjelokupne površine, što je nešto više od milion hektara. Od toga oko 200. 000 hektara je hrastova šuma. Pored autohtonih inesekata, 2017. godine prvi put se pojavila “hrastova mrežasta stjenica”, koja se proširila na šume u 50 opština u Srpskoj.

– Ono što je za nju karakeristično je da ima malo prirodnih neprijatelja, tako da se brzo širi – naveo je Zoran Stanivuković, profesor na katedri integralne zaštite šumskih sistema, Šumarski fakukltet Banjaluka.

I u prijedorskoj regiji, koja ima više od 80 000 hektara, hrastova mrežasta stjenica trenutno je najveći problem.

– Јoš uvijek se teško boriti s njom, a jedan od razloga je ograničena primjena higijenskih sredstava. Naše šume su sertifikovane, ono što bi mogli nije dozvoljeno – pojasnio je profesor Stanivuković.

Iako se sprovode laboratorijska kontrolisana ispitivanja bioloških sredstava, još nije poznato koliko će primjena biti djelotvorna u realnim uslovima.

Na području bilećke opštine, decenijski je problem u jedinom zelenom pojasu, gdje je parazitska gusjenica, borov četnjak okupirala površinu od oko 100 hektara.

– Ova vrsta se često javlja u borovim šumama i može dovesti do sušenja stabala – istakao je Drago Petković, inženjer šumarstva.

Samo u protekloj deceniji, u Srpskoj su zabilježene dvije masovne pojave potkornjaka, pojava gubara i šteta izazvana insektima.

Kao efikasan tretman korišćeno je avio-zapašivanje 2013. i 2014.godine.

Za integralnu zaštitu šuma, od ključnog je značaja i stalni nadzor vitalnosti šuma.

Autor: RTRS