Бањалука - саобраћај - кампања

Vlada Republike Srpske i Auto-moto savez (AMS) Srpske sprovode preventivnu aktivnost pod nazivom “Da li vozite tehnički ispravno vozilo-provjerite”, čiji je cilj preventivno djelovanje na unapređenju bezbjednosti saobraćaja, odnosno besplatno informisanje vozača o tehničkoj ispravnosti njihovih vozila.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Srpske za drumski saobraćaj Dragan Stanimirović rekao je da tehnički pregledi predstavljaju najbolji mehanizam za bezbjedno odvijanje saobraćaja.

– Od ukupnog broja obavljenih tehničkih pregleda u 2020. godini, imali smo oko 14 odsto tehnički neispravnih vozila, a najviše neispravnosti zabilježeno je na uređajima za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, sistemom za kočenje, upravljanje – rekao je Stanimirović novinarima u Banjaluci gdje se u okviru ove kampanje obavljaju kontrole tehničke ispravnosti vozila.

S obzirom na to da je u toku sezona godišnjih odmora i da je povećana frekvencija saobraćaja na putevima u Srpskoj, Stanimirović je pozvao vozače da posebnu pažnju obrate na tehničku ispravnost svojih vozila, te da ih pripreme za duža putovanja kako bi se izbjegle saobraćajne nezgode.

Generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske Ranko Babić rekao je da se ova aktivnost sprovodi već 21 godinu.

On je naveo da se, za razliku od ranijih godina, građani u sve većem broju odazivaju na pozive za besplatnu provjeru tehničke ispravnosti vozila.

– Djelujemo na svijest vozača da zna šta znači imati tehnički ispravno vozilo – rekao je Babić i pozvao vozače da prije polaska na put tokom godišnjih odmora pogledaju kakva su to zakonska pravila koja važe u zemljama i do zemalja kroz koje treba da prođu, te da tim povodom mogu da pozovu i AMS.

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Dalibor Ivanić rekao je da MUP u kontinuitetu zajedno sa ostalim institucijama sistema bezbjednosti saobraćaja učestvuje u preventivnim aktivnostima.

FOTO: SRNA

On smatra da tehnički ispravno vozilo znači i bezbjedniji saobraćaj, te je istakao da je lani na putevima Srpske zbog tehničke neispravnosti isključeno 1.800 vozila.

Statistički posmatrano, naveo je Ivanić, zaključujemo da je stanje bezbjednosti na putevima u Srpskoj stabilno.

– Ako uzmemo u obzir činjenicu da je petogodišnji prosjek 133 poginula na putevima Srpske, a da je lani evinentiran 101 poginuli, možemo uočiti znatan napredak. U prvom polugodištu ove godine na putevima je stradalo 36 ljudi – rekao je on.

On ističe da IT tehnologije olakšavaju posao kada je riječ o unapređenju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj, prvenstveno za mjerenje brzine, jer je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina.

Dubravka Gajić iz Odjeljenja za marketing “Optima grupe” kaže da ova kompanija podržava akcije AMS-a kojom organizuju u preventivnom smislu kako bi bio smanjen broj saobraćajnih nezgoda na putevima u Srpskoj.

Autor: SRNA/Srpskainfo