Profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je za Srnu da najnovija izjava britanskog ministra spoljnih poslova Dominika Raba da je “genocid u Srebrenici bio jedan od najgorih zločina koji se dogodio na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata” predstavlja, ništa drugo, nego kontinuirani nastavak stvaranja lažnih stereotipa da su Srbi agresorski narod i priče o tzv. kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda za tzv. genocid u Srebrenici

– Britanski ministar, zajedno sa Ustavnim sudom BiH, OHR-om i dosadašnjim visokim predstavnicima, kao i dijelom međunarodne zajednice, stavio se u funkciju osporavanja legaliteta i legitimiteta Republike Srpske, te osporavanja činjenice da je Republika Srpska nastala voljom naroda – istakao je Karan.

On je naglasio da se britanski ministar i njegova zemlja zalažu za demokratiju i zaštitu ljudskih prava, a tu istu demokratiju i zaštitu ljudskih prava promovišu i šire bacajući bombe, osiromašeni uranijum i uništavajući slabije od sebe zajedno sa svojim partnerima, te na ovaj način pokazuju svoje lažne principe i dvostruke aršine.

– Srbi pripadaju grupi malih naroda koji su kroz istoriju branili svoja ogšišta, svoje kuće, svoje porodice i ono što je stečeno teškim radom, i kao takvi pokušavaju se prikazati kao agresorski narod. Srbi su patriotrski narod, narod koji voli svoju državu i svoju vjeru, ali i poštuje tuđu i tako se ponašao kroz cijelu istoriju, a dokaz za to su upravo činjenice da su Srbi pripadnici antifašističkih, slobodarskih i patriotskih ideja – poručio je profesor ustavnog prava.

On je naglasio da Srbi mogu samo da preporuče britanskom ministru da prihvati Izvještaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine u kojem je jasno utvrđen srazmjer žrtava na svim stranama, kao i da je termin “genocid” za Srebrenicu netačan i neprihvatljiv.

Karan je istakao da ovaj izvještaj predstavlja cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, te doprinosi jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

– Brritanski ministar bi trebao da bude taj koji će da doprinese razvijanju mira i stabilnosti u BiH, te da prihvati postojanje žrtava na svim stranama, jer se samo na taj način može stvoriti i održati mir u BiH, a ne da svojim paušalnim izjavama stvara konflikte, naravno, ako ima interesa za stvaranje mira i stabilnosti u BiH – ocijenio je Karan.

Najnovija izjava britanskog šefa diplomatije, istakao je Karan, vjerovatno je i pripremanje terena za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, koji je prethodno najavljivao odlazeći visoki predstavnik, te predstavlja narušavanje slobode misli i izražavanja koje su garantovane međunarodnim konvencijama.

– Ne postoji taj zakon koji može da zabrani akademskoj i stručnoj zajednici da preispituje stavove i da donosi mišljenja, posebno imajući u vidu da se postojanje takozvanog genocida u Srebrenici zasniva na presudama Haškog tribunala, koje su političke prirode, a ne zasnovane na istinitim materijalnim i relevantnim dokazima – zaključio je profesor ustavnog prava Siniša Karan.

Autor: SRNA/RTRS