Slučajni prolaznici koji su se danas našli na Trgu Bana Јelačića ostali su zatečeni pred prizorom nekoliko desetina mladih koji su, odeveni u srpsku narodnu nošnju, sa zastavom Srbije u rukama, igrali Užičko kolo.

Kako prenosi hrvatski portal “Priznajem”, radi se o manifestaciji “Međunarodna smotra folklora”, koja se u Zagrebu održava od 23.6. do 1.8. 2021. godine.

Na snimku koji je na Tviteru podijelio Јasminko Umićević vide se članovi kulturno-umjetničkih društava iz Srbije u srpskoj narodnoj nošnji kako igraju na centralnom dijelu trga, dok građani znatiželjno gledaju i snimaju folkloraše.

Prema programu na sajtu manifestacije, ovaj nastup na Trgu Bana Јelačića nije uvršten u redovni program, a, pored toga, u dijelu gdje stoje gostujuća društva, piše da je ove godine na  manifestaciji učestvuje Izvorno udruženje “Mika Šestak” iz Svrljiga, ali i dalje nije poznato da li su baš oni Zagrepčanima predstavili najpoznatije srpsko kolo.

U komentarima ispod objave na Tviteru, uslijedili su brojni komentari, od kojih su se najviše izdvojila dva: “Baš lijepo. Mogli bismo i mi tako nešto na Trgu Republike…” i “Hrabro”, prenosi Blic.

Autor: RTRS