Otvaranjem granica i popuštanjem epidemioloških mjera  prijedorski ugostitelji ovog ljeta suočili su se sa velikim problemom, nedostatkom konobara i kuvara. Mala plata je prvi i osnovni razlog zbog čega ugostiteljski radnici  najčešće  odlaze na primorske destinacije  u Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru.

Traži se konobar, traži se kuvar. Ovakve oglase sve češće viđamo na prijedorskim ugostiteljskim objektima. Za većom platom i boljim uslovima rada  odlaze konobari i kuvari, najviše školovani  ali i neškolovani radnici, koji su za vrijeme ljetne sezone itekako potrebni.

Nastavi li se trend odliva radne snage u narednom periodu, u prijedorskim kafićima i restoranima neće imati više ko tacnu da nosi i hranu da priprema, kategorični su prijedorski ugostitelji.  Motelu “Le pont” pored konobara, nedostaju i tri kuvara.

– Nakon teškog perioda pandemije i svih problema pokušali smo  da sačuvamo sva radna mjesta. Sad kad smo konačno proradili kako treba, javlja se drugi problem,  nemamo kuvara i konobara. Prije svega mislim na kvalitetan kadar koji može da ostane duži vremenski period dio našeg kolektiva. Kada dobijemo  kadar koji nije  baš osposobljen  za ovaj posao , mi se potrudimo da ga edukujemo,  da napravimo za sebe radnika koji može da posao obavlja kvalitetno. Tada oni odlaze ili u inostranstvo ili u drugi lokal i zato veliki problem imamo  sa tim – pojašnjava Danijel Surtov, menadžer Motela „Le Pont“.

Ugostitelji očekuju pomoć nadležnih. Još uvijek se oporavljaju od posljedica virisa korona, pa kažu da plate, za sada, ne mogu povećavati.

Prema podacima Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS „Horeka“  prosječna plata konobara u Srpskoj je 690 KM.

Izvor: Kozarski