Odbornici srpske nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim Srebreničanima u proteklom ratu, dok su Bošnjački odbornici bojkotovali današnju komemorativnu sjednicu lokalnog parlamenta.

Zajedničko odavanje počasti žrtvama obavljeno je povodom obilježavanja 29 godina od stradanja Srba i 26 godina od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice.

Svjesni velikih ljudskih stradanja u Srebrenici, odbornici su prije 14 godina zaključili da su u ovoj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nevino nastradalim Srebreničanima.

Prilikom nedavnog usvajanja rezolucije o stradanju Srba u srebreničkom kraju u 20. vijeku, kojom su osuđeni svi zločini počinjeni u bivšoj Јugoslaviji, Bošnjaci su napustili skupštinsku sjednicu i njihovi odbornici, koji čine koaliciju “Moja adresa Srebrenica”, donijeli su zaključak da ne prisustvuju današnjoj sjednici.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović, koji je sazvao sjednicu jer je to bojkotovao predsjednik Ćamil Duraković, rekao je Srni da treba poštovati sve žrtve i da su bošnjački odbornici nedolaskom na komemorativnu sjednicu poslali ružnu poruku jer je to necivilizacijski odnos prema žrtvama.

– Bošnjački odbornici, kojih je šest u srebreničkom parlamentu, su današnjim bojkotom komemorativne sjednice pokazali da negiraju srpske žrtve. Oni zanemaruju činjenicu da je saziv Skupštine opštine, koji je brojao više odbornika i u kojem su većinu činili Bošnjaci, prije 14 godina zaključio da su u posljednjem ratu na području ove opštine stradali pripadnici i srpskog i bošnjačkog naroda i da im treba zajednički odavati poštu – istakao je Pavlvoić.

On je dodao da je tadašnji skupštinski saziv bio kompetentniji za donošenje takve odluke jer su skoro svi tadašnji odbornici bili učesnici rata.

Pavlović je pozvao bošnjačke odbornike da se vrate u skupštinske klupe i nastave zajednički rad na projektima koje su započeli i prema utvrđenom programu rada.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da su srpski odbornici danas poslali poruku da poštuju sve žrtve kojima su odali poštu, dok je bošnjačka strana necivilizacijski propustila priliku da to učini politizujući i svoje i tuđe žrtve.

– Ako poštujemo tuđe žrtve možemo očekivati da i drugi poštuju naše. Međutim, sadašnja bošnjačka garnitura u lokalnoj vlasti u Srebrenici želi da određuje čije žrtve treba poštovati iako je odluka o tome donesena u daleko složenijim uslovima, kad su skoro svi odbornici bili ratni veterani. Oni su zaključili da su zločini počinjeni i žrtve bile na svim stranama i da ih se treba sjećati i odavati im poštu, što sadašnji bošnjački predstavnici opstruišu i to je žalostan i necivilizacijski odnos prema žrtvama – poručio je Grujičić, osuđujući isključivost bošnjačkih odbornika.

On je rekao da se prošlost ne može promijeniti, ali da se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji život djece i generacija koje dolaze.

– Kao odgovorni ljudi, svake godine odajemo počast nevino stradalim stanovnicima naše opštine.Ne smijemo zaboraviti žrtve i događaje, ali moramo se okrenuti budućnosti. To nam je dug i obaveza prema onima koji su izgubili živote u proteklom ratu i prema njihovim potomcima – rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, zločini su počinjeni nad svim narodima, ali Srbi ne žele nikoga prisiljavati da prizna zločine kao što drugi žele da nametnu Srbima i primoraju ih da priznaju navodni genocid koji se i prema najnovijim rezultatima rada međunarodne komisije nije dogodio.

– Na nama je da čuvamo mir, opominjemo da se oprostiti mora, ali da se zločini ne smiju zaboraviti, a treba stvarati uslove za bolju budućnost stanovnika u ovom mjestu kojih je nažalost, sve manje jer još nismo uspjeli da zaustavimo tendenciju odseljavanja iz Srebrenice koja ostaje sve praznija i to predstavlja najveći problem ove sredine – naglasio je Grujičić.

On je poručio da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara, te da je kao načelnik opštine spreman dati doprinos svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

Grujičić je pozvao sve organizatore i učesnike obilježavanja sjećanja na stradanje naroda Srebrenice da ovi dani proteknu u miru, dostojanstvu, međusobnoj toleranciji, da se svako u svom miru i bolu prisjeti najmilijih koji su izgubili život, te da ne učine ništa što bi negativno uticalo na stanovnike koji ovdje ostaju da žive.

Autor: SRNA/RTRS