Šefik Džaferović bošnjački član predsjedništva BIH je uoči komemoracije u Potočarima, odlazećeg visokog predstavnika u BIH Valentina Incka ponovo pozvao da na odlasku nametne  zakon o zabrani negiranja genocida. Tako će, kaže Džaferović, s obrazom da zaključi mandat, što Incko tvrdi da će uraditi. Iz Bratunca, sa obilježavanja 29 godina od stradanja Srba srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, stiže odgovor predsjednika Vlade Srpske.

“Incko dolazi iz jedne zemlje koja je u nekom periodu pravila genocid. I može taj zakon ponijeti  sa sobom u svoju zemlju”, rekao je Radovan Višković”, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Međunarodni moćnici pokušavaju da sakriju istinu o stradanju srpskog naroda srednjeg Podrinja i Birča, kaže Višković i to kako bi mogli da amnestiraju i opravdaju ono što oni smatraju da se dešavalo u julu u Srebrenici. Zato je Vlada Republike Srpske, kaže Višković, imenovala posebnu međunarodnu komisiju sačinjenu od eksperata kojima niko ne može da spočitava nestručnost, neznanje i pristrasnost koji su sačinili objektivan izvještaj o dešavanjima u proteklom ratu.

“To nije izvještaj Vlade, to nije izvještaj SNSD-a, to nije izvještaj skupštinske većine, to nije izvještaj vlasti to je izvještaj međuanrodnih ekspertskih timova, odnosno tima ljudi koji su na osnovu dokumentacije, na osnovu svega što je prikupio Haški sud, na osnovu svih činjenica, čak su nekoliko puta pozivali, tražili dokumenataciju druge strane”, dodao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nametanje zakona u BiH od visokog predstavnika Valentina Incka ne bi doprinijelo stabilizaciji političkih odnosa, smatra prvi čovjek parlamenta Srpske. Čubrilović kaže da je Incko imao dovoljno vremena u proteklih deset godina da situaciju sagleda iz drugog ugla.

“Za protekli period treba vidjeti šta je taj visoki predstavnik doprinjeo da politički odnosi u BiH budu stabilniji – reklo bi se ništa. Ni jedan takav potez ne bi doprinjeo da politički odnosi u BiH budu stabilniji, da ne stvaramo dodatni problem jer zaista teško može neko unutar srpskog nacionalnog bića da prihvati takvo nešto. Mislim da to nije dobro, dobar potez ako uopšte razmišlja o tome visoki predstavnik”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

A trebao bi da zna visoki predstavnik, kaže Čubrilović, da se problemi u BiH rješavaju kompromisom i odlukama koje su prihvatljive za sve tri strane. Ne ostavljanjem jednog naroda potpuno nezadovoljnim, a smatrati da ste riješili problem.

Izvor: ATV