Prijedorski voćari od ove sezone ne bi trebalo da brinu gdje čuvati dio voća. U Gradskoj upravi najavljuju da bi izgradnja hladnjače i distributivnog centra za voće u Omarskoj trebalo da bude završena do kraja septembra.

Stotine tona voća prijedorski voćari prodavali su u bescijenje zbog nepostajanja hladnjače. Kažu da je ekonomski najlošija opcija prodaja neposredno nakon branja.

– Tada je najniža cijena, svi prodaju, nemamo gdje uskladištiti, i tu faktički padamo jer prodajemo po niskim cijenama. Hladnjača bi nam omogućiča da se roba čuva cijelu godinu i kontinuirano prodaje – ističe voćar Novak Anđić.

Izgradnja hladnjače u Omarskoj počela je prije skoro dvije godine. Između ostalog, izgrađene su dvije rashladne komore kapaciteta 400 tona, uveden video-nadzor i pripremljen softver. Ukupna investicija biće oko 500 hiljada maraka, kažu u prijedorskoj Gradskoj upravi, od čega je Investiciono-razvojna banka obezbijedila 170 hiljada.

– Sada smo u fazi raspisivanja tendera, odnosno uvođenja izvođača radova za hidro-izolaciju i za elektro-instalacije. Nadamo se da će u narednih mjesec dana ti radovi biti završeni i nakon toga sa sredstvima kojima raspolaže Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj završavamo radove u krugu objekta, ograđivanje hladnjače, te kupovinu vage, viljuškara… – istakao je Danijel Egić, šef Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

Voćari očekuju će za njihove potrebe biti nabavljena i linija za hladno cijeđenje sokova, koja bi bila smještena u objekat u kojem je i hladnjača.

Autor: RTRS