Poslanik u njemačkom parlamentu Aleksander Noj rekao je da se zbog toga što Srbija ne želi u NATO Srbi prikazuju kao zločinci, dok se prikriva činjenica da su u Srebrenici ubijeni bošnjački borci u sukobima na ratištu.

– Srbi se prikazuju isključivo kao zločinci i ne smeju da budu žrtve. Na Zapadu se ne priča o srpskim žrtvama, jer Srbi, moraju biti loši. Јednostrano prikazivanje Srba ima za cilj da se Srbi dovedu u defanzivno stanje, a to sve je tako jer Srbija neće u NATO, pa ih je potrebno ocrniti – rekao je Noj.

Povodom komemoracije u Srebrenici, na kojoj su učesnici ponovo govorili o “genocidu” i poredili tamošnji zločin i sa Holokaustom, Noj je ocijenio da se pokušava prikazati da su srpski vojnici tamo ubili nedužne civile.

– Ne mogu ocijeniti da li je riječ o genocidu, ratnom zločinu ili nečemu drugom. Ali poznato je da nisu svi koji su tamo ubijeni bili civili, već i bošnjački borci koji su ubijeni u sukobima na ratištu, što se prikriva – naveo je poslanik njemačke “Ljevice” za Tanjug.

On je podsjetio da je 1992. oko Srebrenice ubijeno 1.000 srpskih civila od muslimanske vojske, što je i dovelo do zločina u Srebrenici.

Noj je istakao da je činjenica da žrtve moraju uvijek biti Bošnjaci, Hrvati, Albanci, iako ima mnogo ubijenih srpskih civila na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj.

On je naglasio da se dvostruki standardi primjenjuju stalno, te naveo primjer da je Zapad zatvorio oči kada su Hrvati pod Franjom Tuđmanom protjerali krajiške Srbe, i mnoštvo žrtava, dok na drugoj strani, kada su na Kosovu protjerivani Albanci, onda se govorilo o “humanitarnoj krizi, ratnom zločinu i genocidu”.

Poslanik u njemačkom Bundestagu ocijenio je da takvi primjeri jasno pokazuju da Zapad pojam humanitarne krize koristi za sprovođenje svojih ciljeva, da im nisu važne žrtve.

Noj ističe da Albanci, Hrvati i Bošnjaci imaju mnogo toga za šta treba da odgovaraju, ali je pred Haškim tribunalom osuđen natprosječno veliki broj Srba, dok su ostali oslobađani.

U vezi sa tim Noj je podsjetio da je oslobođen i ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenice Naser Orić, iako je bilo jasno da je počinio zločin.

Noj kaže da je sada, nakon više od 10 godina zapostavljenosti, fokus EU i SAD ponovo na Balkanu, jer se videlo da Rusija, Kina, ali i Turska pokušavaju da šire svoj uticaj.

– Budući da Srbija odbija da prizna Kosovo, što je potpuno ispravno jer joj je ukradena ta teritorija, ona ne može tako u EU. A EU želi da što prije primi cijeli Balkan, jer bi time okončala uticaj drugih u regionu – smatra Noj.

On ocjenjuje da je to razlog što neprestano raste pritisak na Srbiju i što se Srbi prikazuju kao zlikovci.

Napomenuvši da je u sinoćnjom vijestima njemačke televizije jedna muslimanska NVO pozvala mlade Srbe da dođu u Srebrenicu i “uvjere” se u zločin, Noj ocjenjuje da to može biti opasno, jer su mladi otvoreni za sve i mogu nasjesti na zapadnu propagandu.

Noj je ocijenio da Njemačka vrši poseban pritisak na Srbiju, kako bi region ušao u EU, i time potpao u potpunosti pod njemački uticaj.

Aleksandar Noj doktorirao je na izvještavanju američkih i njemačkih medija o ratovima u bivšoj Јugoslaviji. Sa OEBS-om je boravio u BiH i na Kosmetu i od tada se trudi da prenese istinu o pritiscima na Srbe.

Autor: SRNA/RTRS