Idejni tvorac Andrićgarada, proslavljeni svjetski i srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je Srni da portal “Kapital” po starom običaju, iako se navodno stručno bavim investicijama i kapitalom, pokušava da okrnji ugled Andićgrada i svoje impresije plasira kao činjenice.

Kako je Kusturica naveo, odluku Vlade Republike Srpske portal “Kapital” prepisuje bez provjere o čemu se i o kakvom postupku radi.

Kusturica je naglasio da ovaj portal nije jedini koji se, kad je riječ o ovom kulturnom poduhvatu, obrušava na Andirćgrad i njegovo djelovanje.

– Portal “Kapital” ne uzima u obzir činjenicu da je Vlada većinski vlasnik Andrićgrada, a da postupak dokapitalizacije treba da bude okončan do kraja ove godine. Nisu provjerili ni u Andrićgradu, ni u opštini, ni kod advokata, a najmanje u Ministarstvu trgovine Srpske, koje bi im moglo dati jasnu sliku i odgovore – istakao je Kusturica.

Pošto je dokapitalizacija djelimično izvršena prošle godine, kako je javnost i obaviještena, i promijenjena struktura kapitala, rekao je Kusturica, tada započete isplate nisu okončane.

– Sve što je tada predočeno u postpuku promjene strukture kapitala i preuzimanja većinskog paketa od Vlade Srpske ove godine bi trebalo da se završi – istakao je Kusturica.

On je rekao da je s tim u vezi i posljednja odluka Vlade Republike Srpske od 1. jula i ne predstavlja ništa novo, te je dio već započetog posla.

Kusturica je dodao da je istina da je račun Andrićgrada blokiran, te upitao “nije valjda Andrićgrad jedini koji je stradao od jedipogodišnjeg terora izazvanog pandemijom ‘kovid-19’”.

FOTO:SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nevolje koje su nastale se rješavaju, ali je jedan postupak koji je vođen na sudu, nakon najviše instance, dobio svoj obrtni epilog pa je presuda koja je prvostepeno bila donesna u korist Andrićgrada u vezi sa nekim starim materijalom volšebno pretvorena u gibitak – pojasnio je Kusturica i dodao da je gubitak bio 200.000 KM zbog kojeg je račun blokiran.

On je istakao da će račun uskoro biti deblokiran, jer je tržište ponovo oživjelo i Andrićgrad ima mnogo gostiju.

– Ništa novo na istoku, samo stare priče aktuelizovane novom političkom kampanjom – istakao je Kusturica povodom pisanja ovog portala da “Vlada Srpske spašava posrnuli Andrićgrad”.

On je ponovio da je većinski vlasnik Andrićgrada Vlada Republike Srpske, koja pokušava isto kao što je i on radio osam godina, da finansijski stabilizuje ovaj zajednički kulturni projekat.

– I pošto se ne ponavljaju samo obični motivi, nego i laži i podvale, ponavljam još jednom da je “Lotika”, firma koja je bila vlasnik Andrićgrada 51 odsto, uložila 5.400.000 KM i da to stoji u svim papirama što se da lako provjeriti, a ne 5.100 KM kako to tvrdi ovaj portal – poručio je Kusturica.

Autor: SRNA/Srpskainfo