Nakon što su jutros pripadnici MUP-a Kantona Sarajevu, po nalogu državnog tužioca Olega Čavke, uhapsili prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, društvenim mrežama proširila se informacija o najavljenim protestima ispred Tužilaštva BiH.

Protesti, kako je navedeno, povodom državnog udara kroz hapšenje direktora OSA Osmana Mehmedagića, zakazani su za sutra, 15. jula, sa početkom u 9.30 sati, prenosi faktor.ba.

Podsjetimo, nakon hapšenja Mehmedagić je zadržan u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, a planirano je da sutra bude predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje je i naložilo njegovo hapšenje.

U Tužilaštvu također može biti zadržan još 24 sata, nakon čega iz te institucije moraju prema Sudu Bosne i Hercegovini podnijeti prijedlog da mu se odredi pritvor ili mjere zabrane ili ga pustiti na slobodu.

Prema zvaničnom saopćenju, Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Izvor: Banjaluka.net