Novak Đoković je stigao Nadala i Federera po broju osvojenih gren slemova, sada i on ima 20. S tim da postoje određene razlike, Novak može osvojiti još, Nadal možda, a Federer teško da će doći do nove gren slem titule.

Zajedno sa njegovim osvajanjem Vimbldona prokuvala je i priča o najboljem ikad. Do sada su ga iz te priče isključivali upravo zbog manjka titula na četiri najveća turnira. Sada kada su jednaki, svima je jasno da Novak fizički može igrati na ovom nivou i narednih godina, što znači i prestići Nadala i Federera i pridružiti se Majk Džordanu, Muhamedu Aliju, Tajger Vudsu i drugim legendama uz koje stoji “Najbolji svih vremena”.

Kada je postalo jasno da između pehara u Londonu i Novaka Đokovića stoje samo dani, krenule su medijske kampanje koje bi obezvrijedile teniska ostvarenja Srbina. Jedna od njih je reklama “Roleksa” koji nosi Rodžer Federer.

“Brojevi neće reći da ovaj čovjek igra ljepše nego iko prije. Neće reći da je on najpoštovaniji sportista na svijetu zbog elegantne igre. Istina je, od sada pa u buduće, šta god da rezultatska tabla kaže, njegova legenda će samo rasti. Jer u vremenu, Federerovo naslijeđe biće vječnije nego bilo koji broj”.

Ova reklama je bila nešto slično oproštajnom govoru poraženog protivnika. Federer koji već gazi 40. godinu svjestan je da je njegovo posljednje veliko finale bilo na Vimbldonu i upravo protiv Đokovića prije dvije godine. Uprkos meč loptama, Srbin ga je savladao.

Federer drži rekorde u nekoliko kategorija, dok mu je Novak za petama. U narednih nekoliko godina sve nedodirljivo kod Federera biće Đokovićevo. Dominacija Rafaela Nadala na šljaci u Parizu je legendarna koliko i dominacija Srbina na ostalim turnirima. Australija je odavno u simbolu Đokovića, a ukoliko Novak osvoji još tri puta Vimbldon i US Open biće i zvanično kralj tih turnira. To će sigurno obradovati aristokratsku publiku i Rodžera Federera.

Iako je nevjerovatno, nijedan aktivni teniser u ovom trenutku nema nikakvu čansu da priđe Đokoviću. Veće šanse ima penzionisani Sampras, nego ijedan drugi igrač na ATP tabeli. Tako da sigurno nećemo gledati tenis na ovom nivou, bez obzirna na upornost i nadanja koja daju relativno mladi Medvedev, Cicipas i Zverev.

Kada je riječ o Rafaelu Nadalu, Španac po godinama i trofejima može parirati Đokoviću u toj istorijskoj borbi za “najboljeg ikada”. Ipak, od 20 osvojih gen slem turnira, Nadal je 13 osvojio na šljaci u Parizu. Na ostalim podlogama ne ističe se pretjerano,  a njegova borba sa povredama umanjuje mu šanse da bude konkurent Đokoviću u “završnoj fazi” karijere.

Na Rolan Garosu, mjestu gdje je Nadal najdominantniji, poražen je od Đokovića u polufinalnom meču. Nije slučaj kao sa Federerom da se može reći kako je to Špancu posljednji veliki okršaj, ali da je zbog povreda taj meč bio najbolje što Nadal može da ponudi, sigurno je za reći. Zbog godina i prethodno pokazane igre, Nadal još može osvojiti titula za razliku od Federera.

Đoković sa druge strane, pokazuje svako odličje istorijski najboljeg tenisera. Smiren, fizički spreman, nepobjediv. I sam priznaje da pored protivnika, igra i protiv publike koja je rijetko na njegovoj strani. Takvom igrom zagospodario je Londonom po šesti put u inat nekulturnoj gospodi na tribinama Centarlnog terena.

Ohrabren odlazi u Tokio gdje ima posljednji put priliku da osvoji olimpijsko zlato čime bi kompletirao sva moguća osvajanja u svijetu tenisa. Nakon toga, čeka ga US Open čijim bi osvajanjem zatvorio još jednu kalendarski uspješnu godinu. Njegov posljednji gren slem upisao ga je u istoriju tenisa kao najboljeg svih vremena. Narednih godina, Đoković ima priliku da potvrdi sve ono što Srbi govore i ono što zapadna publika ne želi da kaže – da je najbolji ikada.

Izvor: ATV