Kompanije mogu da zabrane radnicama islamske vjeroispovijesti da nose hidžab pod određenim uslovima, saopštio je Evropski sud pravde.

Saopštenje je izdato u vezi sa slučajem dvije muslimanke u Njemačkoj koje su suspendovane sa radnog mjesta nakon što su počele da nose islamske marame koje pokrivaju glavu.

– Zabrana nošenja bilo kakve vidljive forme izraza političkih, filozofskih ili vjerskih uvjerenja na radnom mjestu može da se opravda potrebom da zaposleni djeluje prirodno pred klijentima ili da se spriječe društveni nesporazumi – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se, međutim, ističe da opravdanje zabrane mora da odgovara posebnoj potrebi poslodavca, te da “nacionalni sudovi, usklađujući sporna prava i interese, mogu uzeti u obzir specifičan kontekst svoje države članice i, naročito, povoljnije nacionalne odredbe o zaštiti slobode vjeroispovijesti”.

Rojters napominje da nijedna od dvije žene, od kojih je jedna zaposlena u centru za njegu djece sa posebnim potrebama u Hamburgu, a druga je blagajnik u lancu apoteka “Miler”, nisu nosile odjevne predmete koji pokrivaju glavu kada su se tek zaposlile, već da su to počele da praktikuju nakon povratka sa porodiljskog odsustva.

Poslodavci su im rekli da nošenje marama nije dozvoljeno, bile su suspendovane i rečeno im je ili da dolaze na radno mjesto bez njih ili da promijene posao.

Pitanje nošenja hidžaba kontroverzno je pitanje u Evropi godinama i pokazuje snažne podjele kada se radi o integrisanju muslimana.

Autor: SRNA/RTRS